vineri, 17 iunie 2022

Ziua Scriitorului în Baia Mare

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja

De la început vă pun într-o mică încurcătură cu acest titlu. Scriitorul nu are o zi anume, ci, mai degrabă, nopți de cugetare și de scris, în care construiește un imperiu al imaginarului, povești care par firești ca o expresie a viețuirii efective în lume. Pune în balanță binele și răul, căutând formule de exorcizare a celui din urmă. Nopțile sunt acasa scriitorului, locul magic în care se zămislesc destine utopice, care se pot prelinge în realitate ca forme întrupate. Da, scrisul ca meditație, ca retragere periodică din cotidian. Așa, scriitorul lustruiește viața și păcălește moartea. Dar cum lumea aceasta este rezemată și pe convenții, uneori extrem de generoase, în urmă cu 11 ani, criticul și istoricul literar Săluc Horvat a făcut propunere primarului Cătălin Cherecheș ca municipiul care l-a ales să cinstească în fiecare an Ziua Scriitorului. Adică, cei care trudesc mai ales noaptea pe foaia albă să fie puși în lumina zilei, să-i cunoască cei care le citesc cărțile și articolele din presă.

Primarul și Consiliul local au fost de acord și așa am ajuns în data de 10 iunie 2022 să cinstim sărbătoarea propusă, care s-a impus în conștiința băimărenilor. La Colonia Pictorilor, buna noastră gazdă, au venit scriitori, profesori, elevi, iubitori de cuvânt luminat. Moderatorul evenimentului a fost criticul literar Săluc Horvat, președintele Asociației Scriitorilor din Baia Mare, generatoarea acestui demers, care a evocat rostul aprecierii și în viața scriitorilor. A subliniat că în Baia Mare sunt valori literare cunoscute în județ, în țară, unele și peste fruntariile ei. Ele trebuie știute și încununate cu prețuirea noastră. Cum s-a întâmplat și cu manifestarea despre care scriu. Care merită pusă în chenarul încrederii și recunoștinței, mai ales că trăim o perioadă în care interesul pentru cultură este în scădere.

Aceste impulsuri, cum sunt cele date de Primăria Baia Mare, vin să ne încurajeze pe noi, scriitorii, că mai sunt rezerve de prețuire și respect pentru actul literar. În cele 11 ediții ale Zilei Scriitorului, s-au promovat lucrări valoroase, care se pot constitui într-o antologie elocventă pentru mișcarea literară băimăreană. Nici anul acesta nu s-a abătut de la regula instituită încă de la prima ediție. Cei premiați sunt personalități literare consacrate, dar și tineri care ne inspiră certitudini. Titlul de Scriitorul Anului 2022 și Marele Premiu pentru Literatură i-a revenit criticului literar, prof. DELIA MUNTEAN, autoarea unor cărți care s-au impus în peisajul literaturii contemporane. I s-a remarcat siguranța cu care se descurcă în hățișul derutant al post­modernismului. Prezentarea făcută de criticul literar Terezia Filip a fost lămuritoare. Premiul pentru întreaga activitate (de până acum) a fost obținut de criticul și istoricul literar, prof. DANIELA SITAR-TĂUT, pentru complexitatea investigației critice și curajul intelectual cu care abordează teme mai puțin căutate. Remarcabil și convingătoar a fost portretul creator făcut de profesoara Monica D. Cândea.

În atenția acestei manifestări au fost tinerii care se remarcă prin creație în poezie, proză, analiză literară. Anul acesta au fost premiați doi tineri de la Cenaclul „Voci Eminesciene” de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare. Cei doi laureați cu Marele Premiu pentru Literatură, categoria Tânăr scriitor, au fost CAMELIA MARIA NISTOR (autoarea unui volum de versuri) și BOGDAN VANCA, președintele Cenaclului până în acest an. Bogdan, absolvind liceul, a predat ștafeta Cameliei Nistor.

A fost prezentată și revista „Nord Literar,” numărul în care 10 tineri eminescieni au publicat poezie. Adică au debutat în presa literară. Mulțumesc confraților din Reprezentanța Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, care au fost alături de această manifestare reprezentativă. De altfel, eu le mulțumesc tuturor celor care au fost în sală, și Primăriei Baia Mare pentru premii în diplome și bani, pentru buna organizare. A fost o zi luminată de cuvânt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu