marți, 21 iunie 2022

George Panait: „Este imposibil, practic, să închizi o țară ca Rusia cu un gard”

 


La 15 iunie 2022, a început la Sankt Petersburg cel de-al 25-lea Forum Economic Internațional (SPIEF). În mod tradițional, este considerat principalul eveniment economic internațional organizat de Rusia pentru a atrage investitori străini și a demonstra perspectivele de dezvoltare ale economiei ruse.

De obicei, Forumul se concentra pe țările occidentale, însă, pe măsură ce relațiile s-au deteriorat, mai ales după reunificarea cu Crimeea din 2014, dimensiunile sale la Est și la Sud s-au extins considerabil, devenind din ce în ce mai importante.

Dimensiunea politică a economiei

În acest an, o criză geopolitică la scară largă în relațiile cu Occidentul și declanșată în Ucraina a subliniat și mai dramatic procesul de reorientare a forului către Est și Sud. Totodată, printre cei 7.000 de participanți care au acceptat să participe la SPIEF s-au numărat și reprezentanți din Europa și America de Nord care au ajuns la Sankt Petersburg contrar poziției politice a liderilor țărilor lor. Eviden, că unii antreprenori occidentali nu și-au dorit să piardă promițătoarea piață rusă.

În vreme ce politica demonstrează că ea este cea care controlează economia, și nu invers, provocarea aruncată Occidentului de către SUA a condus la o restructurare a legăturilor economice rusești. Direcțiilor cărora în trecut nu li s-a acordat atenție aproape deloc, precum Africa, spre exemplu, încep să joace un rol din ce în ce mai important. Africani, hispanici, indieni au fost reprezentați la SPIEF la nivel de prim-miniștri și miniștri (delegații din India, Egipt, Algeria, Nicaragua și din alte țări).

În cadrul Forumului Economic au fost organizate sesiuni speciale privind relațiile dintre Rusia și Africa, Rusia și Iran, Rusia și China, Rusia și Turcia. În prima zi a forumului – 15 iunie 2022 – au avut loc convorbiri telefonice între președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping.

Discursul lui Putin

Președintele Vladimir Putin a vorbit la ședința plenară a SPIEF din 17 iunie 2022. Șeful statului rus și-a dedicat cea mai mare parte a discursului sarcinilor cu care se confruntă în prezent Rusia în domeniul dezvoltării economice: infrastructura rutieră, modernizarea locuințelor sociale și a celor 46 de uzine de producere a îngrășămintelor, adaptarea la cerințele prezentului a celor peste 85 de rafinării din zonele limitrofe Moscovei. De asemenea, s-a pus și problema sancțiunilor.

Liderul de la Kremlin a subliniat necesitatea unei lumi multipolare în economie, prin construirea relațiilor cu China, India, America Latină, țările asiatice și africane: „Lumea este mare și diversă. Tocmai am evidențiat China și India. Dar de ce doar China, India și America Latină? Da, Africa de astăzi poate că încă ‘doarme’, dar se ‘trezește’, iar acolo trăiesc 1,5 miliarde de oameni. La care mai adaug și toată Asia de Sud-Est. Este imposibil, practic, să închizi o țară ca Rusia cu un gard. Iar noi înșine nu vom construi un astfel de gard în jurul nostru”.

În discursul președintelui Federației Ruse, transmis participanților la forum, se subliniază că vina pentru problemele cu care întreaga lume se confruntă acum din punct de vedere economic și politic este a Occidentului: „Egoismul grosolan al Statelor Unite și al Europei, lipsa de dorință de a ține cont de interesele noilor centre ale lumii multipolare este ceea ce a dus la complicații pe scară largă. Întâlnirea aniversară are loc într-un moment dificil pentru întreaga comunitate internațională. Greșelile pe termen lung ale țărilor occidentale în politica economică și sancțiunile ilegitime au dus la un val de inflație globală, la distrugerea lanțurilor obișnuite de logistică și producție, la o creștere bruscă a sărăciei și penuriei alimentare. Dar așa cum se întâmplă deseori, alături de provocări, există și perspective”, a mai reliefat Vladimir Putin.

Perspective post-occidentale

Dedolarizarea comerțului mondial, care a fost determinată de sancțiunile anti-ruse, și înghețarea activelor valutare rusești în Occident este una dintre aceste perspective. Reprezentanții Rusiei, Turciei și Venezuelei vor discuta în cadrul Forumului despre cooperarea în domeniul sistemelor de plată. Anterior, Moscova a dezbătut planuri similare cu Teheranul.

O altă direcție este reprezentată de achitările cu criptomonede, ce constituie o altă cale de abandonare a dolarului. Proiectele pentru crearea unui „sandbox digital transfrontalier” de către Centrul de Export rus au fost analizate încă din prima zi a întrunirilor la nivel înalt dintre reprezentanții statelor participante, tranziția la moneda digitală fiind considerată una dintre modalitățile de a efectua plăți transfrontaliere.

De altfel, șeful VTB Andrey Kostin a anunțat nevoia de a abandona dolarul. „Globalizarea în forma sa anterioară s-a încheiat. Este posibil ca lumea să fie din nou rigid împărțită între ‘noi’ și ‘ei’. Acesta este Războiul Rece 2.0” a concluzionat președintele băncii ruse VTB.

Pentru sectorul bancar, aceasta înseamnă necesitatea unei devalorizări în continuare a soldurilor în dolari și euro. Prioritățile pe circuitul extern sunt diversificarea plăților valutare, tranziția la comerțul cu țări prietene în ruble și alte monede naționale folosind o infrastructură sigură de plăți și decontare, dezvoltarea și lansarea de instrumente de investiții în valute slabe. Inclusiv în cadrul BRICS, ale cărui economii formează astăzi 25% din PIB-ul mondial.

Deși imperativul de a depăși hegemonia occidentală este evident pentru toți organizatorii forumului, iar ideea principală este de a forma un suport economic adecvat pentru multipolaritatea geopolitică, din păcate, cadrul informațional al simpozionului și, parțial, agenda sa nu sunt libere de această hegemonie.

Prin promovarea simulacrelor agendei culturale occidentale, prin roboții care toarnă cafeaua invitaților, prin discuțiile despre o „tranziție verde”, prin referirile la Bill Gates și Elon Musk în program creează impresia unei treceri incomplete către „lumea nouă”, despre care vorbește motto-ul Forumului Economic. Este necesară o mobilizare patriotică cu drepturi depline a întregii societăți, ceea ce este incompatibil cu reproducerea aleatorie a elementelor paradigmei occidentale.


Autor: George Panait

Sursa: Anonimus

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu