joi, 23 iunie 2022

Șoaptele care strigă

                                                                                                    de Gheorghe Pârja

Astăzi, 24 iunie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare are loc lansarea romanului „Patimile după Godel”, autor scriitorul și omul politic, Varujan Vosganian. S-ar fi cuvenit să scriu câteva gânduri despre această nouă carte. Dar cum împrejurările au făcut să nu pot citi la timp romanul, și nu poți scrie despre ce nu cunoști, m-am refugiat într-un timp nu foarte îndepărtat, când am vorbit, tot la Biblioteca județeană, și apoi am scris, despre un celebru roman al lui Varujan Vosganian: „Cartea șoaptelor” (2009). Citisem cartea la vreme și mi-am permis să am câteva păreri de lector fascinat de subiect. Atunci rugam cititorii, măcar pentru o oră, chiar pentru o zi, să uite că Varujan Vosganian a numărat o vreme banii țării, ca ministru de finanțe. Numai așa pot înțelege că la o pagină din dicționarul existenței imediate este numele unui scriitor de excepție, care poartă numele fostului ministru.

Nu-i numai o coincidență de nume, ci și una de destin. Este cartea unei eliberări despre istoria genocidului din anul 1915, împotriva armenilor. Despre un popor care are morminte pretutindeni. Armenii au primit moartea, dar, odată cu ea, și zâmbetul lacrimii în istorie. Nu este o carte de memorii, ci este un episod tragic din zbuciumatul secol XX, povestit de trăitorii lui. Găsim în această carte mai toate maladiile secolului trecut: războaiele mondiale, genocidul, totalitarismul, exodul, dar mai ales căutarea de sine a individului. Este secolul care a inventat moartea nenumărată prin gropile comune. Autorul mărturisea, cu un prilej, că toate personajele din „Cartea șoaptelor” sunt reale, întâmplările sunt reale. Tocmai de aceea romanul este răscolitor, având povara unei realități crude.

Stranie este scena cu oamenii adunați într-un cavou, pentru a putea vorbi liber. Poveștile sunt fabuloase și adevărate. În centrul romanului este familia autorului, care a trecut prin înțelesurile și răscrucile unei lumi tulburate. Ea, familia lui Varujan, a devenit epic simbolul tragic al unui secol. Scrisul captivant, eseistic pe alocuri, dă vigoare aparte tulburătoarelor narațiuni. Romanul a făcut carieră încă de la apariție. Lucidul critic literar Nicolae Manolescu a exclamat la apariție: „Iată o carte ieșită din comun, nici numai memorialistică, nici numai ficțiune, cu câte ceva din amândouă și deopotrivă extraordinară prin modul în care țese pe canavaua istoriei numeroase destine individuale. Am întâlnit rareori într-un roman, cum este în definitiv cartea lui Varujan Vosganian, o atât de mare densitate de viață umană și de evenimente cruciale din existența unei comunități.”

Criticul literar Eugen Negrici, cu intuiție, a scris: „Nu este exclus ca această „Carte a șoaptelor”, care își începe acum drumul spre glorie, să fie așezată, într-un viitor nu prea îndepărtat, printre textele identitare ale poporului armean.” Cu adevărat, romanul, din care șoaptele armene strigă în aula istoriei, a avut un drum glorios. A fost tradus în peste 20 de limbi, bucurându-se de aprecieri în țările în care a apărut. Presa spaniolă socotește „Cartea șoaptelor” „una dintre cărțile poate cele mai importante ale literaturii europene din ultimii ani. Este o carte unică, se citește, dacă nu se ascultă.” În presa germană s-a scris cu multă căldură și pricepere literară. Și cu deslușirea evenimentelor cuprinse în roman. „Cartea șoaptelor” „este un roman magnific, care aparține literaturii universale, o carte de referință a secolului XXI.”

Este socotit un roman asemenea celui al lui Gabriel Garcia Marquez, „Un veac de singurătate.” Cartea a fost propusă pentru Premiul Nobel pentru Literatură, de trei ori, din partea Uniunii Scriitorilor din Armenia, de două ori din partea scriitorilor de limbă ebraică din Israel și a Uniunii Scriitorilor din România. Președintele Columbiei a mulțumit public pentru faptul că romanul l-a inspirat în dialogul cu gherilele FARC. Vedeți la ce mai este bună literatura!

P.S. Cer iertare scriitorului Varujan Vosganian că, astăzi, când își lansează noua lui carte „Patimile după Godel,” eu mă refer la o altă carte a dumisale. Cu faima ei amintită mai sus. Glorie de care să se bucure și romanul care se lansează astăzi, la ora 17,30, în prezența autorului. Care este prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România și președintele Uniunii Armenilor din România. Și multe alte demnități naționale și internaționale. Îi vor descifra mesajul cărții și aura personalității scriitorului: Teodor Ardelean, Gheorghe Mihai Bârlea, Florian Roatiș, intelectuali de marcă ai acestui timp. Prietene Varujan, după citirea „Patimilor…” mă voi spovedi în scris. Fie aceste cuvinte expresia bucuriei prietenești de a ne reîntâlni în Maramureș.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu