marți, 9 martie 2021

Editorialistul Klaus Iohannis debutează furtunos!

 
Moment istoric! Președintele României, autor de texte scrise cu piciorul stâng și cu limbă de lemn, a fost lovit de poezie și creativitate. S-a apucat să scrie răvașe politice de 8 Martie. Sau Klaus Iohannis a acceptat să facă și figurație literară. Nu i-a ajuns acordul telefonic pe tot felul de decizii, hotărâri și acorduri ale Uniunii Europene. După nenumărate „yes” și „Jawhol“ rostite cu o nepăsare inconștientă la tot felul de reuniuni, președintele nostru s-a gândit că o figurație cu iz jurnalistic poate da bine pe la femeile din România.

Și pentru că Ziua de 8 Martie, o zi de sărbătoare pentru fetele și doamnele din țara noastră, se apropie de sfârșit, la închiderea ei putem încerca o privire mai atentă asupra „capodoperei” multiple plasată la Digi 24 pe post de eveniment editorial.

Ne aflăm în fața unui document unic. Lideri politici europeni se aventurează și pe tărâmul jurnalisticii. Mâine-poimâine vor face talk-show-uri în comun sau chiar vor scrie poezii și romane. Luni, ei au debutat pe un post mieros și pupincurist cu puterea politică din România. Nu știm în ce fel de publicații sau televiziuni a văzut lumina Europei această capodoperă. Probabil că tot în cele „cultivate” de Comisia Europeană. Oricum, presupun că și populațiile din țările respective au constatat că actuala conducere a Comisiei Europene comite un spectaculos și de neînțeles debut colectiv. Primul din istoria încercatului nostru continent. Nici împărații Franței, nici cancelarii Germaniei, nici Regina Angliei și nici premierii Albionului, nici regii Italiei și nici împărații Austriei nu au avut asemenea ambiții jurnalistice și nu și-au pus niciodată semnătura la grămadă pe un articol oferit unei publicații de palat.
La anonimatul său literar, științific, didactic, publicistic și în domeniul științelor fizicii, Klaus Iohannis se poate mîndri că a debutat, totuși, într-o companie să-i zicem selectă. El semnează „editorialul” alături de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, Micheál Martin, prim-ministrul Irlandei, Xavier Bettel, prim-ministrul Luxemburgului, Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, Stefan Löfven, prim-ministrul Suediei. Între toți debutanții, el este singurul președinte.
Cine poate reține numele și funcțiile autorilor dintr-o privire și le poate reproduce în scris fără nici o greșeală este rugat să sune la redacție pentru a ridica un premiu! O asemenea invitație este deschisă și pentru co-autorul de la Sibiu al neobișnuitului editorial european!
Să vedem acum ce scriu Klaus Iohannis și coautorii (aflați cu toții pe scaune mai mici) în editorialul de pomină!
”În următorii ani, trebuie să reconstruim în bine societățile și economiile noastre. Dacă vrem să evoluăm și să prosperăm în lumea post-COVID-19, avem nevoie de o abordare mai incluzivă, care să pună în valoare toate abilitățile, inclusiv pe cele ale femeilor”.

Îmi este nespus de greu să identific autorul acestei fraze mobilizatoare. Poate aparține oricăruia dintre semnatari. La o privire mai atentă, nu putem ajunge decât la concluzia că în toate țările europene promisiunile politicienilor, mai târziu, minciunile acestora, sună la fel. Generalități nedecontabile, nemăsurabile și, automat, neimputabile.
Cum vom reuși să facem acest lucru? Se întreabă plin de frământări autorii editorialului, scris, cu siguranță, de unul dintre șefii lor de cabinet sau în urma unei cooperări a câtorva birouri de presă.
Simplu, zic ei!
Trebuie să depășim dezbaterile ideologice din trecut. Egalitatea dintre femei și bărbați este consacrată de articolul 23 din Carta Drepturilor Fundamentale. Acest drept nu este negociabil”.

Răspuns de Bulă sau de clasa a VII-a. Limba de lemn europeană funcționează perfect pe tot continentul. Autorii editorialului se angajază ferm să apere articolul 23 pe care nu l-a contestat nimeni în Europa.
 In al doiea rând,mai mult ca oricând trebuie să construim contextul economic adecvat pentru egalitatea de gen”.
Supertare! Noi nu știam că pe Klaus Iohannis îl preocupă atît de ”americănește! și egalitatea de gen. Sunt convins că el este și un mare apărător al drepturilor LGBT și ale tuturor minorităților, indiferent că face sau nu parte dintre acestea. Și cu asta totul este rezolvat!

Sunt tare curios cum a contribuit Klaus Iohannis la redactarea acestui editorial! Telefonic? A cui a fost ideea? El a propus și câteva inserturi? Au ajutat și funcționarii români de la Bruxelles sau nemții de la Berlin i-au citit în germană și el, ca de obicei, a zis Jawohl? Sau a chemat un consilier și i-a cerut să discute cu redactorii textului și să includă și ideile sale? Cu siguranță, introducerea referirilor la planul de relansare economică îi aparține. Numai președintele României putea să propună asemenea soluții salvatoare, de pe urma cărora nu se schimbă nimic. Este o tehnică românească de a face planuri de zburat pe aripile libelulei:

Egalitatea de gen și, în sens mai larg, incluziunea sunt factori importanți de transformare pentru reînnoirea economiilor noastre după pandemie. Dacă vom reuși să deblocăm întregul potențial economic și antreprenorial al femeilor, eforturile noastre de redresare vor conduce la economii și societăți mai puternice și mai reziliente”.
Îmi și imaginez cum președintele nostru descinde pe șantierele de autostrăzi și spitale, prin fabrici și prin piețe pentru a verifica în ce măsură se respectă a egalitatea de gen și cum pun cârca la treburi mai grele cei care abia beneficiază de ”egalitatea de gen” lansată de ceata editorialiștilor europeni.
Cu siguranță, Klaus Iohannis a cerut ca referirea la „economiile reziliente” să fie inclusă și în traducerea românească a capodoperei multilingve. Toată ziua, la Sibiu, pe Valea Oltului, mai ales la chioșcurile de brânzeturi, și în Piața Obor, precupețele și pensionarele vorbesc de soluții pentru realizarea ”economiei reziliente”.
Citiți editorialul de pomină semnat și de Klaus Iohannis and comp. și veți ajunge la aceeași concluzie. Europa a ajuns la o generație de conducători mediocri, care se pierd în idei de complezență, departe de a fi o mare problemă a bătrânului continent, în demersuri de ochii lumii, politically corecte, ei nefiind capabili să găsească soluții eficiente pentru problemele dificile ale proiectului european.

Editorialul mahărilor semnatari de editoriale ne arată pe față criza proiectului european provocată și de oameni politici aflați la putere, inclusiv în România.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu