marți, 17 august 2021

Din vacanţe direct la proteste


 S-ar părea că a început sezonul protestelor. Trecem peste marşul LGBT şi peste contramanifestaţia pentru familie. Trecem şi peste protestul organizat de PSD, şi iată ajungem la protestul elevilor (foto). Potrivit schiţei de rectificare, elevii nu vor mai primi contravaloarea transportului. Un amănunt faţă de sumele acordate unor ministere. Cu toate acestea, suma, aşa mică cum pare, atârnă greu în contabilitatea unei familii amărâte.

La fel ca preţul pâinii pe care nu-l ştia primul ministru pentru că el nu mănâncă pâine.
Protestele, de orice natură ar fi, constituie cea mai directă, cea mai vizibilă formă prin care un grup de persoane, un grup social sau profesional, îşi arată nemulţumirea faţă de guvern. Nu s-au adunat foarte mulţi fermieri în faţa guvernului, dar aşa puţini cum au fost au reuşit să tragă un semnal de alarmă.

Mesajul „guvernul nu se preocupă de problema agriculturii româneşti” a fost recepţionat de întreaga ţară. Fermierii spun că recolta de grâu a fost compromisă de capriciile vremii şi prin urmare se va scumpi pâinea. Când cresc preţurile la produsele de bază, pâine, lapte, carne, legume, scade calitatea vieţii şi oamenii se revoltă.

Nu mai amintim de creşterea preţurilor la carburanţi care conduc la creşterea în lanţ a tuturor serviciilor şi preţurilor. Nu punem la socoteală creşterea tarifelor la gaze şi electricitate.

La rândul lor, transportatorii constituie deja un grup profesional semnificativ în economia României. Nu sunt de neglijat nici fermierii, aşa cum nu pot fi trecuţi cu vederea nici elevii şi cadrele didactice.

Poate ar trebui să ne oprim şi asupra cadrelor medicale, asupra Sănătăţii în general, sistem greu încercat în timpul pandemiei.

Cu greu poate fi găsită o categorie socială mulţumită pe deplin de modul în care merg lucrurile în guvernarea PNL – USR PLUS -UDMR. Până şi cei cu pensii speciale stau sub presiune aşteptând să vadă dacă useriştii, dar şi PNL, le vor micşora pensiile.

Tot vorbindu-se despre reforme, bugetarii sunt stresaţi la gândul că în orice moment ar putea fi victimele reducerilor de personal din instituţiile publice.

Cum se spunea pe vremuri, greu poţi găsi în aceste vremuri români fericiţi. Nici primul ministru nu se numără printre românii fericiţi după dezvăluirile deloc măgulitoare despre trecutul său în Statele Unite.

Foarte fericit nu este nici preşedintele principalului partid de guvernământ, Ludovic Orban, văzând cum pierde teren zi după zi în faţa propriilor membri PNL. Val după val, judeţ după judeţ, organizaţiile judeţene PNL îl abandonează pe cel care a adus partidul la guvernare în favoarea lui Florin Cîţu.

Nu se pot considera mulţumiţi nici cei de la USR PLUS, al doilea partid de guvernare ca importanţă, din moment ce nu-şi poate transpune în practică proiectele, fără penali în funcţiile publice, cu referire la cazul lui Florin Cîţu, nu poate desfiinţa Secţia Specială, SIIJ, după cum a promis, nu poate desfiinţa pensiile speciale. I s-a cerut ministrului Justiţiei să-şi dea demisia?

Este un semnal că se va intra într-o nouă criză guvernamentală? Vom vedea. Probleme nerezolvate are şi celălalt partid de guvernare. UDMR nu poate scăpa satele din Secuime de urşi.

Relativ mulţumit, însă nu fericit, se poate considera PSD din moment ce vede că ţara se mişcă, din moment ce vede că apar mişcări de protest. Se bucură, desigur, văzând că ţara merge într-o direcţie greşită. Un eşec al actualei guvernări aduce PSD tot mai aproape de guvernare.

În linii mari acesta este tabloul la zi al României, al grupurilor sociale şi profesionale.
O supapă o constituie ridicarea restricţiilor. Se poate merge la mare, se pot organiza spectacole cu mii de persoane, în timp ce veştile depre valul patru al Covidului sunt tot mai îngrijorătoare.
Indiferent de situaţie, guvernul nu mai poate lua măsuri restrictive. Nu are mijloace nici să-i oblige pe cei nevaccinaţi să se vaccineze.

Lucrurile, evenimentele, puse cap la cap, rezultă că este greu de guvernat în aceste vremuri. Ba chiar se poate afirma că România este fie neguvernată, fie neguvernabilă.

Vom vedea ce se va întâmpla după terminarea vacanţelor. Va urma un şir de proteste cărora guvernul nu le va putea face faţă? Posibil.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu