marți, 16 iulie 2024

Anunț de la Ministerul Muncii: „S-ar putea mări vârsta de pensionare!”

În timp ce marea masă a românilor vor fi sacrificați să se pensioneze la vârste înaintate, pensionarii speciali fluieră începând de la 45 de ani. În acest moment în România bărbații ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 62 de ani. Noua lege a pensiilor va egaliza vârsta de pensionare în următorii ani.

Potrivit Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, vârsta de pensionare va crește doar odată cu modificarea speranței de viață.

„În ceea ce privește modificarea vârstei de pensionare, noi am venit cu un mecanism, cu o garanție pentru pensionari, că vârsta nu va crește decât dacă se modifică semnificativ speranța de viață.

Este important ca pensionarii să știe că este o cerință europeană asumată de România prin PNRR care vizează reforma pensiilor, care spune că până în 2025 vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să crească eșalonat până la 65 de ani”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

”Pentru a nu pedepsi femeile am venit cu două măsuri care îndulcesc reforma. Acestea vizează doamnele care au copii și care vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. Dacă ai fost în concediu de creștere copil, beneficiezi de doi ani contributivi la pensie. Activitatea de a sta acasă cu copilul este recunoscută de statul român. Dacă cineva vrea să se pensioneze anticipat, se pune și perioada de creștere copil”, a mai explicat ministrul.

Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja în sistem, a anunţat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

Conform unei postări pe pagina de Facebook a ministerului de resort, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a făcut o serie de vizite inopinate la Casa Judeţeană de Pensii şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă din judeţul Suceava.

La Casa Judeţeană de Pensii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a discutat cu pensionarii prezenţi în instituţie despre noua lege a pensiilor, a observat fluxurile operaţionale şi condiţiile în care angajaţii instituţiei îşi desfăşoară activitatea, precum şi stadiul digitizării dosarelor de pensionare.

La Inspecţia Muncii, ministrul a discutat cu specialiştii pe probleme de securitate şi sănătate în muncă şi au fost trecute în revistă resursele necesare pentru buna desfăşurare a activităţii în beneficiul angajatorilor şi salariaţii acestora.

În acest sens, ministrul Muncii a anunţat un proiect de dotare cu vehicule noi pentru inspectoratele teritoriale.

„M-am bucurat să văd la Casa de Pensii că procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja în sistem. Procentul de digitizare la Suceava este printre cele mai mari din ţară, de 99,2%, ceea ce înseamnă că angajaţii de aici şi-au făcut bine treaba. De asemenea, fluxul de primire a cetăţenilor este gestionat electronic pentru a nu avea cozi, lucru pe care mi-l doresc să se întâmple în toate Casele Judeţene de Pensii. Pe de altă parte, la Inspectoratul Teritorial de Muncă este nevoie, pe lângă lucrări de reabilitare, şi de dotări. În acest sens, avem un proiect prin care vom achiziţiona maşini hibrid, inclusiv pentru ITM Suceava, cu care să se poată face rapid şi în siguranţă deplasarea pe teren a inspectorilor, mai ales în zone greu accesibile, cum ar fi la exploatările forestiere”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ea a subliniat că întărirea rolului Inspecţiei Muncii şi a inspectorilor de muncă este o prioritate pentru MMSS şi înseamnă atât o bună pregătire a resursei umane, cât şi alocarea resurselor necesare.

„Nu în ultimul rând, am vorbit şi despre obiective, dar mai ales despre modul în care se poate îmbunătăţi concret activitatea în fiecare domeniu în parte şi ce putem face împreună în acest sens”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

 Sursa: antena3.ro. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu