sâmbătă, 27 iulie 2024

Comunicat al Direcției Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Maramureș


Ca urmare a nerespectării măsurilor de biosecuritate în mai multe exploatații de pe raza localității Sălsig a fost confirmată focare de pestă porcină africană..

Conducerea instituției face toate eforturile să limiteze expansiunea lor, diminuarea bolii pentru care s-a dislocat în teren un număr mare de personal.

La Instituția Prefectului Județul Maramureș a avut loc o întâlnire unde s-a luat decizia ca problema să fie fie discutat local, la nivelul Primăriei Sălsig, zona rromi.

Conducerea D.S.V.S.A Maramureș, directorul instituției, directorul executiv, șeful de serviciu pentru sănătate animală, respectiv prefectul județului, poliția națională din zonă și la sugestia primarului au fost invitați factorii care au generat oarecum aceste probleme, au fost prezenți la discuție proprietarii plantațiilor în care a fost declanșată pesta porcină africană.

Toți porcii din exploatațiile în care a fost confirmată prezența bolii au fost uciși urmând a fi desbăgubiți.

Ca urmare a declarării pestei porcine africane în localitatea Sălsig s-au impus măsuri de restricție a circulației animalelor și cărnii de porc în zona de protecție ce include localitățile Sălsig, Gârdani, Lucăcești (o rază de 3 km în jurul focarelor) și s-a stabilit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând localitățile: Dăneștii Chioarului, Rodina, Mireșu Mare, Tohat, Fărcașa, Asuaju de Jos, Fersig, Pribilești, Tulghieș, Remeți pe Someș, Ariniș, Mânău, Sărbi, Tămaia, Urmeniș, Mogoșești, Buzești, Tămășești, Chelința, Asuaju de Sus, Iadăra, Satulung, Arduzel parțial Someș Uileac-parțial, Țicău-parțial din județul Maramureș și localitățile Bârsău de Jos, Bârsău de Sus din județul Satu Mare.


Un comentariu:

  1. Dati-le la tigani si bani ca nu-si au grija de porci! Eu ca le dau si apa in zilele caniculare, ca cheltuiesc enorm cu porcii NU AM DREPTUL sa-i vand datorita lor! S-a schimbat lumea in rau...

    RăspundețiȘtergere