marți, 30 iulie 2024

Cuvântul editorului


Dorul este sentimentul universal și unic ce reprezintă un amalgam de trăiri intense, sub povara căruia s-au născut și se nasc adevărate capodopere literare.

Titlul prezentului volum „Dorul dintre aripi” creionează în mintea și imaginația cititorului fragilitatea sufletului uman, care, la fel ca o pasăre măiastră se desprinde de lumea pământeană și se înalță în imensitatea văzduhului, spre îndepărtate zări, spre a-și alina focul mistuitor.

Ajunge să arunci o privire peste versurile zămislite din adâncul sufletului și  imediat realizezi că poeta Alexandrina Iurcu Bălan a fost înzestrată de Dumnezeu cu prețioși talanți, care mai devreme sau mai târziu și-au găsit calea spre a erupe, aidoma unui vulcan, care aduce la suprafață din cele mai adânci străfunduri lava încinsă a profundelor trăiri.

Slova, poartă în ea, toată chintesența creației divine fiindcă mai înainte de toate a fost cuvântul, acel prim și unic  „Fiat Lux” prin care a luat naștere întregul Univers, iar poeta  Alexandrina Iurcu Bălan este un crâmpei din acea lumină divină care vine pe poteca propriei existențe și luminează prin puritatea gândurilor, îndeplinindu-și menirea pământeană!

Simplitatea și fluiditatea creațiilor fascinează cititorul, îl captează și-l învăluie într-un voal invizibil transportându-l în lumea misterioasă a poeziei, dar  și a fabulei, legendei și baladei.

Poeta scrie cu sufletul și inima decodând mesaje celeste menite să clădească aura misterioasă a poeziei, dând strălucire slovei așternute din har și gând, pe un colț de răvaș.

Remarcăm în scrisul poetei o unicitate expresivă în fluxul creației, dezvăluind cititorului prin subtilitatea mesajului frumusețea interioară a autoarei.

Un volum de debut impresionant, subiecte diverse sunt etalate într-un spectru larg, viu colorat, cu nuanțe și tonalități, pictând o adevărată frescă a trăirilor umane.

Emoția este unul dintre principalele ingredientele prin care autoarea atinge cu ușurință cele mai îndepărtate colțuri ale sufletului, transpunând cititorul în propriile trăiri și sentimente.

Poezia este bine structurată, fluentă, versurile magnetizează  propulsează și incită  cititorul spre lectură la fiecare filă răsfoită.

Autoarea atinge în subiectele creațiilor sale absolut toate formele de manifestare  ale  cuvântul dor: dragostea de părinți și locurile natale, sentimente ce definesc iubirea astrală, dar și suferința care mistuie întreaga ființă în lipsa ei.

Povețele clădite subtil în structura baladelor și a legendelor măresc satisfacția lecturii. De remarcat construcția generoasă si elaborată a poeziilor.

Locurile natale și copilăria, contopesc dorul  cu  nostalgia vremurilor apuse și împletesc o cunună de amintiri, care este așezată delicat, cu grija  de a nu  fi strivită, între coperțile volumului, pentru a fi oferită cititorului aidoma unui giuvaer, împodobit cu nestematele extrase din adâncurile sufletului.

Precum un condor uriaș care se lasă purtat pe aripile vântului spre înălțimi, așa și versurile Alexandrinei Iurcu Bălan  ne poartă dincolo, spre imensitatea azurie printre aștrii, acolo unde la capătul timpului și al creației s-a născut cuvântul.

Cu certitudine afirm faptul că divinitatea a interpus un mesager înzestrat cu talanți și har în persoana autoarei Alexandrina Iurcu Bălan,  pentru a picura în suflete semenilor melodii celeste, pe corzi de harpe cerești, plămădite din dor, dragoste și bunătate.

Johnny  Ciatloș- Deak

Membru  al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

Senior editor Globart Universum  Publishing House Canada

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu