marți, 30 iulie 2024

ANTOLOGIE LITERARĂ, NĂSCUTĂ LA MALUL MĂRII


 Dragi prieteni,

Din nevoia de a cultiva frumusețea spirituală, Liga Scriitorilor Dobrogeni a organizat, în perioada februarie-iunie 2024, un concurs de creație literară cu tema „Statuie mării”. Concursul și-a propus, ca principal scop, dezvoltarea gândirii creative, a originalității, creșterea spiritului competitiv, dar şi dezvoltarea capacităţii de exprimare prin compoziţii expresive.
La concurs, au participat 26 de concurenți care au trimis 45 de creații literare la cele două secțiuni: poezie (19/38) și eseu (7/7).
Un juriu de specialitate format din personalități cu competențe recunoscute în domeniu: Victor Rusu, scriitor, gazetar și cronicar incisiv, istoric și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – președinte; Costel Avrămescu, poet și prozator – secretar; Vasilica Mitrea, scriitor, președinte al Ligii Scriitorilor Dobrogeni și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Elena Chirică, profesor de limba și literatura română – membri, a evaluat fiecare lucrare conform unor criterii riguroase relative la temă ținând cont de armonia și coerența creațiilor, acuratețea exprimării și decența limbajului, imaginația, creativitatea și originalitatea fiecărui concurent.
Mulți dintre aceștia au impresionat foarte plăcut prin maturitatea lor și prin analiza atentă a trăirilor lor, făcând, uneori, evaluarea creațiilor destul de dificilă.
Parcurgând textele lirice, juriul a descoperit versuri care sugerează sensuri surprinzătoare ale spațiului de comunicare dintre văzut și nevăzut, ale existenței și măreției mării, precum și ale dragostei față de aceasta.
Un număr apreciabil de poeme lasă spațiu meditației prezentând caracterul vremelnic al condiției umane în antiteză cu cel al veșniciei marine.
Unele dintre scrieri sunt observații simple, un fel de „a relata”, de „a vedea” și de „a auzi” ce par a „a avea” influențe serioase asupra autorilor.
Oferind ocazia de apreciere a talentului participanților, a valențelor lor stilistice și de sărbătorire a excelenței în exprimare artistică și intelectuală, ceremonia de premiere a câștigătorilor a avut loc pe data de 17 iunie 2024, în cea de-a treia zi a Taberei literare „Sărbătorim cuvântul la țărmul mării”, ajunsă la ediția a III-a.
Suntem convinși că această competiție le-a oferit tuturor participanților o nouă și inedită șansă de a se exprima.
Acest concurs s-a bucurat de un succes remarcabil, fapt care ne determină să anunțăm o viitoare ediție, națională.
Dorim să le mulțumim tuturor participanților de toate vârstele pentru efortul și curajul lor, le dorim mult succes pe mai departe și îi așteptăm cu drag la edițiile viitoare!
Coordonată de scriitorul Costel Avrămescu, la editura „Armonii culturale”, se află antologia acestui concurs de poezie și eseu cu toate creațiile participanților, în care sunt consemnate și câteva impresii ale celor implicați.
Cei care doresc să intre în posesia acestei antologii se pot adresa coordonatorului, în privat, pe Messenger sau Facebook.
Mulțumim!

Costel AVRĂMESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu