duminică, 14 iulie 2024

Din neamul lui Botta

                                                                        de Gheorghe Pârja

De fiecare dată când trec spre Târgu Lăpuș, spre Rohia sau Libotin, mă opresc în Copalnic Mănăștur, în centrul comunei, ca într-un spațiu în care mă reculeg ca în fața unui altar. Mi-a plăcut de când mă știu acest loc. O mică agora, care îmi dă sentimentul că acolo domnește spiritul de a fi laolaltă. Un sentiment extrem de necesar în aceste vremuri. Și nu greșesc prea mult, deoarece este un potrivit loc de târg. Cu un prilej, aici am poposit cu un grup de scriitori din Transilvania. Din vorbă în vorbă am ajuns la un fapt de istorie literară, care îmi era mai puțin cunoscut. A fost evocat uitatul, dar rigurosul și fascinantul poet și eseist Dan Botta. Fratele admirabilului actor și poet Emil Botta. Alegând ulterior calea documentării, am aflat că frații Botta descind dintr-o veche familie transilvană, din neamul Bota (Botha, Botta) puternic și rămuros în toată partea vestică a Maramureșului și zone întinse din Ardeal.

Înscrisurile din cronici atestă noblețea acestui nume. Documentele menționează, pe la anul 1560, un voievodat al lui Teodor Bota, cu reședința la Cernești. Din această ramură, care l-a dat și pe episcopul Ioan Bob, se trage și Teodor Botta, tatăl fraților Dan și Emil, născut la Copalnic Mănăștur. Fost student la medicină la Viena, prieten cu Vasile Lucaciu, hărțuit pentru cauza națională a românilor ardeleni, el caută refugiu în Moldova, absolvind Facultatea de Medicină de la Iași. Este repartizat medic la Adjud, la Căile Ferate. Din căsătoria cu Aglaie Francisc (Francischi), fiica unui emigrant corsican stabilit în țara noastră prin anul 1872, are doi copii. Pe Dan și Emil. Acolo, în agora din Copalnic Mănăștur l-am decupat din peisajul tumultuos al neamurilor pe eseistul și poetul Dan Botta, născut în anul 1907.

Despre care Mircea Vulcănescu scria: „Dan Botta a fost o candelă de nețărmurită strajă a românismului și a țelurilor lui înalte”. El a abordat într-un stil ermetic, dar fascinant, teme profunde pe care se reazemă destinul acestui popor. El a apărat dreptul Poeziei de a participa la revelarea adevărurilor fundamentale. Întâlnirea, în studenție, cu literatura și cultura greco-latină, în original, a fost de bun augur, cu benefice urmări. Scoate din uitare câteva figuri de mari europeni ai culturii române. De la Petru Cercel, la Dimitrie Cantemir. Poet, eseist, dramaturg, fin polemist – celebră rămâne polemica cu Lucian Blaga – Dan Botta a construit, pe măsura elanurilor spiritului căutător, trepte pentru mari aspirații.

Le-am povestit prietenilor mei, scriitori, o întâlnire admirabilă cu actorul Emil Botta, petrecută la București. Martor a fost regretatul meu coleg de liceu și apoi de redacție, Gheor­ghe Peter. L-am întâlnit pe o stradă în Capitală. Cu îndrăzneala născută din emoții, l-am abordat prevalându-mă de prietenia lui din tinerețe cu profesorul nostru, poetul Gheorghe Chivu. Când am rostit cuvântul Maramureș, fața marelui actor s-a luminat. Era o veste dinspre locul de naștere al părintelui său. A urmat o scurtă discuție. Da, de fiecare dată când trec prin Copalnic Mănăștur mă gândesc cu plecăciune la Dan și Emil Botta. Mai cu seamă la Dan Botta, cel din Eulalii. Cine are alte date despre originea familiei Botta, le aștept cu bucurie.

Este bine să știm că acest pământ a fost polenizat cu valori. Prietenul lui, Mircea Eliade, îi face un portret rămas peste vreme: „Dan Botta era extraordinar de curtenitor, de o frapantă eleganță, dezinvolt, de o înaltă prestanță, cu un aer impecabil – pe care îl depășea prin persoana și prezența lui.” Poetul, eseistul, dramaturgul și traducătorul din Villon, Dan Botta, a făcut parte din elita interbelică a culturii române. Profesorul Nistoroiu, care amintește de originile din Maramureșul de Nord ale familiei Botta, numind așezarea Copalnic Mănăștur, îl situează pe Dan Botta între apollinic și dionisiac, un echilibru între simfonie și simetrie, o armonie între dialectică și slovă, o antinomie între real și miracol, o diafană vibrație între freamăt și adiere, între soare și ploaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu