duminică, 14 iulie 2024

Ioan-Aurel Pop la Nord Literar

                                                                                   de Gheorghe Pârja

La mijlocul lunii iunie, la Cluj-Napoca a avut loc întâlnirea prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la înființarea Filialelor din Transilvania ale Uniunii Scriitorilor din România. Cu acest prilej, academicianul Ioan-Aurel Pop, și el membru al breslei scriitorilor, a cinstit evenimentul cu un discurs adecvat. Cum la manifestare au fost și reprezentanți ai revistei de cultură “Nord Literar” (Dana Buzura-Gagniuc, Delia Muntean și Gheorghe Pârja) i-am solicitat academicianului textul pentru a fi publicat în revistă. A fost generos, așa că numărul pe luna iunie al revistei are în sumar articolul “Transilvania scriitorilor”, în care sunt evocate meritele cărturarilor și scriitorilor pentru luminarea acestei provincii istorice românești. Că spune autorul: “Scriitorii români transilvani, de când știm – poate de la Olahus încoace – au fost moraliști sau moralizatori, adică au urmărit nu atât să-I răsfețe, cât să-I învețe.”

Dar să derulez filmul autorilor și articolele din sumar. Poemul lunii este semnat de poetul Ștefan Jurcă. Criticul literar Ion Papuc scrie despre poezia lui Dorel Macarie. Criticul literar Irina Petraș aduce în discuție două concepte extrem de importante pentru destinul unei literaturi și unor autori. Profesorul Gheorghe Glodeanu continuă analiza operei lui Paulo Coelho, despre care crede că utilizează un stil moralizator, ce amintește de textele biblice. Colega noastră Delia Muntean, cu spirit analitic și intuiție critică, ne prezintă lucrarea universitarului timișorean Alexandru Ruja, cu titlul “Cercul literar de la Sibiu. Destine frânte – destine împlinite”. Da, și tineri, și ardeleni!

Daniela Sitar-Tăut face aprecieri cu accente introspective în materia epică a romanului “Blestemat a fi oricare”, semnat de Valeria Bilț, în conexiune cu celelalte scrieri ale autoarei. La rubrica Orfeu este prezentă poeta Simona-Grazia Dima. În preajmă este parodia inepuizabilului Lucian Perța. Criticul și istoricul literar Ovidiu Pecican ne lămurește despre Catehismul coresian și izvoarele sale. Gheorghe Pârja dezvăluie odiseea manuscrisului romanului Bunavestire, de Nicolae Breban. Este apreciat volumul de versuri Alte poeme uitate de Ștefan Jurcă. Scriitorul a împlinit la începutul lunii iulie vârsta de 75 de ani!

În ultimii doi ani revista a ieșit în lume și prin manifestări extrem de necesare pentru viața plenară a unei publicații. Dana Buzura-Gagniuc, managerul revistei, știe că nu există cultură fără creație și comunicare în societate. La aniversarea a 21 de ani de activitate a revistei de cultură Nord Literar au fost manifestări cu participarea unor scriitori de prestigiu din Transilvania; a fost și un Târg de carte, dar și dezbaterea Cultură și presă. Opiniile participanților la dezbatere sunt consemnate în revistă. Criticul și isoricul clujean Mircea Popa face o analiză asupra romanului românesc și a cercetării lui istorice. Florian Copcea ne face o introducere sintetică în poezia Anei Blandiana. Criticul literar Terezia Filip ne arată amprenta geniului, adică reverberații în posteritatea eminesciană.

Criticul și istoricul literar Săluc Horvat, cel legat profund de întemeierea revistei, ne spune ce se mai întâmplă în viața literară! Eugen Dorcescu scrie despre eruditul scriitor Gheorghe Florescu, iar Nadia Roman ne explică distanța dintre ascensiune și cădere. Proza este semnată de Ion Dulugeac. Un grupaj de poeme aparține poeților Florea Burtan, Doina Drîstariu și Teodor Dume. Despre pictura lui Vasile Mureșan Murivale scrie Daliana Bădescu.

Cum revista are o deschidere europeană, la rubrica traduceri este prezent poetul francez Maurice Couquiaud, în prezentarea și tălmăcirea distinsului poet și prozator Horia Bădescu. Fotografia care însoțește grupajul liric are pentru mine și rezonanța unei neuitate întâmplări literare din Maramureș. Alături de autor și traducător este și poetul francez Gerard Bayo, cu care am cutreierat Ținutul de la Desești la Botiza. Alături, prietenul Horia Bădescu. Acesta este sumarul lunii iunie.

Revista se găsește la unele chioșcuri de presă din Baia Mare. Oferim revista celor care ne-o solicită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu