marți, 23 iulie 2024

Sfidarea Zilei Naționale

                                                              de Gheorghe Pârja

S-a dat o hotărâre de guvern care stabilește că în acest an, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, vor avea loc alegeri parlamentare. M-a mirat că această decizie, nepotrivită, nu a trezit reacții din partea politicienilor care se plimbă prin țară înfășurați în tricolor. Nici presa nu a fost prea interesată de subiect. Mai greu pot să înțeleg cum au gândit cei doi lideri care se țineau de mână când vorbeau de stabilitate. Apoi, drumul spre putere i-a pus pe drumuri separate.

Premierul Marcel Ciolacu și domnul general Nicolae Ciucă, președintele Senatului, și-au convins apropiații să cucerească puterea democratică tocmai de Ziua Unirii, marea sărbătoare a poporului român. Nu cred că și în viața altor țări europene se întâmplă așa ceva. Recent, Franța și-a cinstit Ziua Națională, deși viața politică actuală este extrem de complicată. Apoi mi se pare o rătăcire de exprimare a actualului lider liberal, generalul Nicolae Ciucă, care, întrebat dacă nu este o impietate ca să aibă loc alegeri tocmai în duminica de 1 Decembrie, a răspuns neașteptat de trist: „Este o duminică ca oricare altă zi de duminică”.

Nu, domnule general, care ați jurat pe drapelul României, duminica din acest an este 1 Decembrie, Ziua Națională a României, una dintre marile sărbători ale poporului român, când la Alba Iulia, în 1918, înaintașii patrioți, jertfitori, ne-au dat o țară respectată, dar și râvnită, mai ales de vecini. Confratele Dumitru Constantin este singurul până acum care a tras un semnal de alarmă privind această necugetată decizie. Să-mi fie cu iertare, dar această sfidare națională îmi aduce aminte de vremuri nu prea îndepărtate, când au fost strămutate marile sărbători ale istoriei noastre. Sau ni s-au impus, ca sărbători, evenimente petrecute în alte țări. Cum a fost revoluția din Octombrie, din Rusia.

Domnilor lideri actuali, doresc să vă spun că după plecarea trupelor sovietice din România, în 1958, cu comisari cu tot, Ziua Națională a României, pe care o cinstim astăzi la 1 Decembrie, a fost adusă în conștiința românilor. Țin minte manifestările de la Șișești, ori Băsești, unde veneau istorici și scriitori care vorbeau apăsat despre tribunul Vasile Lucaciu și despre George Pop, președintele Adunării Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Deci despre semnificația acestei zile magistrale se vorbea și atunci în cadrul unor simpozioane și sesiuni științifice, au apărut cărți de mare valoare despre Marea Unire.

Am fost crescut și educat în spiritul valorilor naționale, acelea care au construit România. Nu cred că liderii actualei Coaliții vor să ne întoarcă în atmosfera acelor apăsătoare vremi. Scriu cu firească jenă despre surprinzătoarea hotărâre de guvern care a fixat alegeri parlamentare de Ziua Națională. Nu-i un moft de jurnalist român, vă rog să vă imaginați cum va fi cinstită Ziua Națională în acest an. Poporul va fi concentrat spre cabinele de vot. Da, o să-mi spuneți că Ziua Națională se va sărbători în altă zi. Aceeași sfidare națională. Cum să stabilești istoria după bunul plac al unor politicieni trecători?

Această răsucire de dragul politicii și puterii nu intră în rezonanță cu sentimentele așezate ritualic ale multor români. Printre care sunt și eu. Apoi, ce va face diplomația noastră din străinătate? Se va împărți între secțiile de votare și mimarea unor ceremonii? Pentru mine este o decizie păguboasă pentru starea de spirit națională. Constat lipsa de reacție a societății civile, a Academiei Române. Măcar un punct de vedere. Tandemul Ciolacu – Ciucă, supervizați de președintele României, au ajuns la această nefericită hotărâre.

Vă place, dragi români? Mie nu! Se vrea europenizarea țării și prin această manevră? Deocamdată avem nevoie de un stat național care să-și cinstească Ziua. Readuc aminte celor care au uitat: Marea Unire de la 1918 a fost procesul istoric prin care provinciile istorice românești s-au unit sub sceptrul statului național numit România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu