vineri, 15 mai 2020

Declarație de presă


15.05.2020



Propunere de  testare gratuită a populației împotriva COVID - 19

            Am depus azi la Parlament un Proiect de Lege cu articol unic privind testarea gratuită a cetățenilor împotriva COVID - 19. Aceste teste se vor efectua prioritar pentru persoanele suspecte de îmbolnăvire, pentru persoanele care urmează să plece în zone în care se solicită dovada testării și pentru persoanele care prezintă simptome ale infectării cu  COVID - 19.
            Articolul 34 din Constituția României garantează dreptul la ocrotirea sănătății cetățenilor statului. Este nevoie de testare gratuită a cetățenilor având în vedere faptul că efectuarea testelor se face la costuri ridicate, iar cetățenii au veniturile limitate. Totodată, în perspectiva crizei economice, fiecare leu contează pentru bugetul personal. Statul trebuie să sprijine concret cetățeanul și să reducă cheltuielile inutile în această perioadă, în special cele materiale și cu achiziții de bunuri care nu sunt imperios necesare.
            Această solicitare e bazată pe situația actuală din țară legată de criza COVID - 19 și impune reglementarea de urgență a accesului la testare al populației. Costul de 200-300 lei/test este unul nejustificat și împotriva principiului de a asigura, conform Constituției, acces la serviciile de sănătate și chiar dreptul la libera circulație, pentru a merge la muncă. Lipsa banilor pentru testare face ca aceste persoane să nu poată merge la muncă.

                                                                 Deputat
                                                        Marius Sorin BOTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu