luni, 18 mai 2020

Premierul Orban, după primul weekend „relaxat”, anunță strângerea șurubului: „Trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă”

Premierul Ludovic Orban a cerut, luni dimineață, 18 mai, tuturor instituțiilor cu rol în gestionarea crizei Covid -19 „mobilizare maximă”.
„Trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor”, a spus Orban.
Orban a subliniat că „majoritatea covârșitoare” a populației respectă legile, dar există „o minoritate care se comportă agresiv cu sfidarea regulilor”.
„Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât șansa să ne întoarcem la normalitate e mai mare. Avem toate instrumentele legale, inclusiv amenzile. Am rămas siderat de oamenii care ne acuzau că de ce n-am dat amenzi, aceiași care ne acuzau că am dat amenzi, adică ai bască, n-ai bască. Suntem democrație, nu suntem anarhie”, a declarat Ludovic Orban.
De luni, când a intrat în vigoare legea care reglementează starea de alertă, polițiștii pot da amenzi pentru nerespectarea regulilor de prevenire a infecției cu coronavirus. Sancțiunile pentru nepurtarea măștii în spațiile publice închise sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei, la fel ca sancțiunile pentru părăsirea localității fără declarație pe propria răspundere.
În primul weekend de la terminarea stării de urgență, unii dintre cetățeni au ales să nu respecte măsurile de protecție. În Herăstrău de exemplu, sute de persoane au petrecut, fără a purta mască și fără a respecta distanțarea socială.

Sursa: REPUBLIKA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu