joi, 16 iulie 2020

Aleșii județeni au votat pentru amenajarea exterioară a unui parc tematic la Complexul Astronomic Baia Mare



 Întruniți în sistem videoconferință pentru ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș, președintele Gabriel Zetea a supus aprobării aleșilor județeni un număr de cinci proiecte aflate pe ordinea de zi și un punct suplimentar.
”Începem să recuperăm din sumele pierdute la începutul anului, când 30% din bugetul județului a fost redus de Guvernul PNL, fapt care ne-a pus în imposibilitatea de a avea bugetul pe care ni l-am dorit. Săptămâna trecută, însă, a fost publicată în Monitorul Oficial o rectificare făcută de Parlamentul României, un lucru destul de rar întâlnit, Guvernul fiind cel care face astfel de rectificări. De această dată, însă, Parlamentul a avut grijă ca toate Consiliile Județene din România să primească sume ceva mai mari de bani, iar Județului Maramureș i-au fost alocați 28 de milioane de lei pe două componente: una socială, pentru completarea bugetului Direcției de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului, deși este vorba doar de o lună în care se va funcționa la parametri normali pe mai departe și 20 de miloane de lei pentru echilibrarea bugetului.
Vom aloca și sume de bani pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale pentru comunitățile de pe Valea Izei care au fost cele mai afectate în această perioadă de inundații. Și ne referim aici atât la infrastructura autorității locale cât și locuințele oamenilor”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Primul punct care a fost dezbătut a fost tocmai punctul suplimentar care făcut referire la aprobarea unei documentații tehnico-economice pentru obiectivul ”Amenjare exterioară parc tematic Complexul Astronomic Baia Mare”. Președintele Gabriel Zetea a explicat faptul că acesta este un obiectiv care se dorește a fi finanțat de către Consiliul Județean Maramureș de mult timp, fiind important pentru județ atât din punct de vedere educațional, cât și al dezvoltării turismului în municipiul Baia Mare. Această amenajare înseamnă, efectiv, construirea unor planete în fața Complexului Astronomic care vor fi iluminate din interior, apoi un pavilion care va reprezenta soarele, dar se dorește și construcția unui amfiteatru și amenajarea aleilor pietonale. Investiția Consiliului Județean este de aproape 500.000 de lei, dar va aduce plus valoare municipiului Baia Mare.
Primul proiect prezentat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a făcut referire rectificarea bugetului Judeţului Maramureş, pe anul 2020. Vreme de aproape o oră s-au discutat finanțările care se acordă în domeniul sănătății, respectiv spre cele două spitale aflate în subordine, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie. În acest sens au luat cuvântul cei doi manageri, respectiv dr. Vasile-Ioan Pop și ec. Ludovica Rusu, dar și aleșii județeni care au lăudat investițiile frumoase realizate în aceste două spitale. Președintele Gabriel Zetea a vorbit despre toate infuziile de capital pe care Consiliul Județean le-a făcut în cele două spitale doar în acest an, dar și proiectele de viitor care se doresc a fi implementate aici, subliniind competența și performanța aparatului medical și sanitar.
 Următorul proiect a privit aprobarea contribuţiei Consiliului Judeţean Maramureş, la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, apoi s-a votat aprobarea alocării unei sume din bugetul județului pentru finanțarea programelor structurii sportive de performanță de prim eșalon Clubul Sportiv Municipal Baia Mare – echipa de rugby CSM Știința Baia Mare. Ultimele două proiecte au vizat modificarea şi completarea Hotǎrârii Consiliului Județean Maramureș nr.13/2020privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare pentru R.A. „Aeroportul Internaţional Maramureş” și modificarea Statului de Funcţii pentru aparatul de specialitate al Consiliului Judetean Maramureş.

                                                                                      CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu