vineri, 5 iulie 2024

IN MEMORIAM POETUL CHELINȚAN - VASILE MORAR

 


Motto: „Vasile Morar ne lipsește enorm și cât voi trăi îl voi avea în inima mea!”

  Prin 2006-2007, nu mai știu cu exactitate, într-o iarnă ca-n copilăriile celor trecuți de 50 de ani, cu zăpadă multă și un ger năprasnic, m-am dus la invitația fratelui meu, cu un jeep 4x4 de la Consiliul județean, prin amabilitatea președintelui de atunci Mircea Man, un iubitor al culturii și frumosului în general, la Sighetu Marmației la Festivalul Internațional de Poezie unde poetul Ioan Dragoș a fost premiat de către editura „Echim” Sighetu Marmației (director Echim Vancea) iar un alt premiat a fost regretatul poet Vasile Morar din Chelința de către editura „Proema” Baia Mare (director Sandu Peterliceanu). La punctul trei am avut șansa să stau între cei doi poeți din Chioar-Codru. După câteva pahare pentru o mai bună socializare, Vasile Morar îl întreabă pe fratele meu cât a primit în plicul dat pe lângă frumoasa diplomă. Acesta, onest și sincer i-a spus suma reală (bunicică) și imediat i-a spus aceeași întrebare lui Vasile. Acesta a dat un răspuns superb, atipic, care-l caracteriza: „Tot așa ca tine! Dacă mă duc în târg luni la Șomcuta Mare pot să-mi de-o junincă gestantă sau o vacă cu lapte!” Acesta era Vasile Morar!

Întâlnirile de la „Academia O.J.T.” sunt memorabile. Imediat ce sosea la barul din „buricul târgului” cu nelipsita geantă de piele în care ducea cele mai recente cărți ale Domniei sale, se auzea și barul se aglomera spre satisfacția patronilor și doamnei Dorina Matei, barmana localului. Îi plăcea să stea pe colț și ad-hoc se iniția un cenaclu! Se consuma mult vin de calitate. Nelipsiți erau Alexandru Peterliceanu, Valer Turcu-Iorga, Valeriu Sabău, Ștefan Jurcă ori Nicolae Scheianu. Îi plăcea politica, se implica sufletește. Avea politicieni pe care-i venera cum ar fi Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu dar și alții pe care-i contesta! De fiecare dată când vorbea arunca câte o glumă și nu te puteai supăra pe el fiindcă așa era Vasile, hâtru, vesel, inteligent și aveai impresia că „venea cu lecțiile învățate” dar în fapt, în spatele tuturor acestora era foarte multă lectură și cunoștințe istorice temeinice. Era un autodidact!

Cu vreo trei luni înainte de a trece Styx-ul, aveam oră liberă și m-am dus la poștă să ridic un pachet. În spatele meu aud o voce inconfundabilă care mă strigă: Gelu! Gelu! Întorc ochii și era Vasile care-și făcea niște analize la Adela Borota, cu origini din Ulmeni. Îl invit la o cafea. A venit cu plăcere. Am stat aproape o oră împreună. Mi-a povestit pățaniile când a intrat în Uniunea Scriitorilor într-un alt județ fiindcă la Maramureș „locurile erau ocupate dinainte!”. Mi-a povestit despre un incident cu Nicolae Băciuț la București, pe vremea regimului trecut și a intervenit însuși Nicolae Breban pentru el! Era un povestitor înnăscut! Ceva în genul lui Ion Creangă sau Petre Dulfu!

Și apropo de marele povestitor, la sfârșitul anului școlar un „tătic” din clasa mea mă invită să-i fac o vizită. Era insistent așa că m-am dus, în Mireșu Mare. Era abonat la „Graiul Maramureșului” și scria în ziarul local din acea zi despre un premiu luat de Vasile Morar  la un important festival de poezie. După câteva carafe de vin din producție proprie, acesta propune să-l duc la premiant să-l felicite și el. Nu știam ce reacție va avea Vasile, așa că am încercat să amân vizita inopinată, dar acesta nu și nu, dorea să mergem atunci, pe loc. Cu inima îndoită am mers totuși la Chelința mai ales că distanța era infimă, 2-3 kilometri. Vasile era acasă la „domeniu”, cum îi plăcea câteodată să zică. Trăia și mama lui pe care o adora, iar el făcea ce știa mai bine – scria!Era un caiet studențesc iar scrisul era caligrafic, de învățător.  S-a bucurat de venirea noastră după ce i-am spus că soția împricinatului este din Ulmeni (din păcate amândoi au murit în floarea vârstei) și că Marius Pop zis „Piratul” (căci așa îl chema) dorea să-l cunoască personal. Ne-a servit cu pălincă și pancove de la soția lui Filip, băiatul cel mare. I-a făcut plăcere să audă asta. La un moment dat ne-a spus cum dorea să se facă fermier și a crescut mai multe scroafe. În momentul în care s-au înmulțit și nu mai avea ce să le dea să mănânce le-a dat drumul în pădurea din apropiere. Mare i-a fost mirarea când în primăvară s-au întors mai mulți purcei cu dungi pe spate, asemeni mistreților. Vă dați desigur seama ce s-a întâmplat...

Am avut şansa să vină de mai multe ori la mine, la Lucăceşti. Pe lângă multele complimente pe care i le adresa soţiei, descoperise şi o legătură de rudenie cu familia ei, prin soţia unui unchi, originară din Chelinţa, căsătorită în Lucăceşti. Din păcate „nănaşa” lui, Cornelica, s-a prăpădit de tânără... Şi aşa cum ar trebui să se întâmple în viaţă, eu îi apreciez şi iubesc pe copiii şi nepoţii lui Vasile Morar. De dragul lui, a poetului Vasile Morar...

Ar fi multe de povestit despre Vasile Morar, dar poate că cel mai potrivit ar fi să-i dăm cuvântul tot lui, dintr-un interviu luat în 2018 de prietenul Nicu Scheianu: „Fără mica lor răutate, cred, cartea rămânea singură şi nefericită, ca fetele abandonate. Le mulţumesc şi pe această cale! De atunci: anul şi cartea! În atari condiţii, întreb: poţi să mai ai viaţă personală? Asta nu înseamnă, Doamne apără şi păzeşte! că „Jidveiului” i-am înfundat dopul şi doamnelor le-am zăvorât uşa… Asta tot în slujba poeziei este, pentru descărcarea bateriilor lirice”.

                                                                          Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.

Din bucata mea de pâine



Din bucata mea de pâine
Am crescut un om și-un câine,
Omul azi m-a părăsit,
S-a dus și n-a mai venit,
Câinele mă recunoaște,
Omul nu mă mai cunoaște.
Doar câinele mi-a rămas,
Mă apără de necaz,
Nu doarme zi, și nici noapte,
Mă păzește cu dreptate.
Îl bat și îl dau afară,
Sare gardul, vine iară.
Omul e și dușmănos,
Chiar de vorbește frumos,
Te vorbește-n față bine
Și-n spate lovește-n tine.
Ce ai, omule, cu mine?
Nu-ți fac nici o stricăciune.
Când am bani și o duc bine
Toata lumea e cu mine,
De n-am bani și o duc rău,
Nici cel neam nu-i neamul meu.
Și atunci, te-ntreb pe tine:
Care-i om și care-i câine?

Vasile Militaru

Cine-ce-cum-de ce pleacă să ne reprezinte iar în Parlament?

Am votat, da? Care-cum. Acum ar trebui să tragem concluzii. Sau învăţături. Care-cum. Cum va arăta reprezentarea Maramureşului în viitorul Parlament? Semnalele trase de electorat arată schimbări serioase.

În primul rând, PSD pare a-şi conserva numărul de locuri, doi deputaţi şi un senator. PNL nu prea… sunt şanse să scoată doar un senator şi un deputat. La fel ca…AUR?? În timp ce USR pare a pleca cu un singur deputat. Vedem dacă mai e loc de UDMR şi…gata lista! Mai e un loc, după reţeta mandatului trecut. Surpriză sau nu, vă reamintim că au loc la final redistribuiri, un fel de loterie cu voturile noastre/voastre. Dar să trecem de la nume de partid la feţe, nu?

Ne uităm la lista din mandatul 2020-2024. La poze. O seamă nu se vor mai regăsi. La PSD, două feţe vor fi noi, din cei din mandatul trecut unul revine să conducă judeţul, altul merge să conducă o agenţie guvernamentală. Din start, două feţe noi, din care fără să facem noi pariuri sau previziuni, vor fi ambele foarte cunoscute. Un primar şi un prefect, zicem. La PNL, e interesant, se va da o luptă grea, unii cer penalizări pentru rezultate, alţii sunt uşor boicotaţi din interior. O faţă rămâne, o alta se zbate să se repete, o a treia e incertă, dar nu ignorăm faptul că actualul preşedinte va apărea acolo undeva, fie şi cu riscul dispariţiei unei feţe din lista anterioară. La AUR… cine ştie? Clar acelaşi plus unul, se pare. LA USR, dacă nu se fac schimbări ca la centru, se va repeta o faţă, una. La UDMR clar se schimbă personajul, ne reamintim că acolo au fost probleme, reprezentantul Maramureşului maghiar a fost cam independent. Şi-ar mai fi un loc.

Dar de fapt ar fi trebuit să vorbim despre cu totul altceva. Despre ceea ce ne-au oferit foştii parlamentari, despre ce ne vor promite viitorii. Şi despre ce ar fi de făcut să-i facem să-şi ţină promisiunile. Să ŞTIE clar că pleacă cu mandat de la NOI, nu sunt acolo de capul lor. Nu merg ”să-şi scoată banii investiţi”. Nu vă prefaceţi că nu ştiţi că se dau bani pentru a accede pe lista scurtă a parlamentarilor. Adică se dă pentru post de infirmieră, pentru parohie, pentru şef de ocol şi nu se va da la Parlamentul României? Drept pentru care v-am propune un pact, stimaţi alegători, oameni de bine. Pe cei ce vă caută şi vă promit una alta, să-i primim cum se cuvine. Cu pâine, cu sare… şi cu un contract în alb. Demisia în alb contra nerespectării promisiunilor electorale. Stimaţi candidaţi, viitori parlamentari! Vă dăm chiar o reducere, bonus, facem un compromis! Din tot ce promiteţi, facem doar un decalog. Zece promisiuni de care trebuie să vă ţineţi! Batem palma?! Punem la „altele” tunelul pe sub/peste Gutâi, alte bazaconii. Case pe doi lei, terenuri gratis, naţionalizări. Suntem oameni serioşi, de ambele părţi, nu?

Problema e că va trebui să vă ţineţi de cuvânt. De nu, dacă practicaţi fenta „îi fac pe toţi”, vorba unuia dintre cei ce vor apărea în următoarea configuraţie parlamentară, vă trecem pe lista neagră. A celor DE NEVOTAT. Nepracticabili, impracticabili, cum vreţi. Şi deşi sună a extrem şi a poveste, poate ar fi vremea şi de aşa ceva. Vin vremuri grele, vom avea nevoie de toată susţinerea acolo sus. Nu de oameni „pe persoană fizică”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Declarația zilei (în versuri) - Poetul popular Grigoraș CIOCAN

 


„Ce frumos e la țară!
Vin aici vară de vară -
Aici am copilărit,
În sătucul meu iubit.
Sălnița, un sat micuț
Pentru mine îi drăguț...”

Și să fie și mai bine de acum încolo...

Realitatea e ca băieții ăștia au făcut tot ce au putut au luptat și au ajuns undeva sus față de condiția lor. Cota echipei - ca valoare de piață - este sub Albania sau Georgia, valorează colectiv cât un singur jucător bun undeva prin Anglia, Spania, Germania.

Asta e. Dar repet - au fost uniți, au muncit și luptat - publicul a fost absolut senzațional. Este doar sperăm un prim pas să începem să reconstruim ca am plecat de la zero acum puțin timp (până recent nu ne calificam deloc în fazele finale, nici nu eram la masă, nimeni nici măcar nu se uita la echipa).
Și să fie și mai bine de acum încolo. Felicitări și bravo !!! Și mulțumim.

Andrei Caramitru

Prof. univ. dr. Filip Terezia:ZIC ȘI MĂ MIR



E supărat cineva pe numele propuse de mine pentru niște biete străzi ale Tg. Lăpuș? Credeți că eu le schimb? Sar la mine fel de fel de persoane, să mă lămurească, chipurile, să-mi explice ei mie, cum devine cu „prioritățile”, despre costuri, despre inutilitatea demersului, despre romantismul meu, despre idealism etc. Nu că nu-mi place să învăț lucruri noi. Dar știu că dincolo de unii din acești comentatori stau alții care-i inspiră și-i îndeamnă. Eu le spun atât:
1. Întotdeauna e mai ușor să zici „să nu ....”, să vezi partea goală a paharului, să contracarezi un demers, o schimbare, o inițiativă ce nu vine de la tine, sau pe care nu o înțelegi în spiritul ei. E psihologia ce ne caracterizează și o cultivăm din păcate, en gross, chiar inspirați de unii mentori. Mentori ai obstaculării.
2. E adevărat, numele propuse de mine sunt ale unor intelectuali de elită, disidenți de care fostul regim a fost deranjat. Erau prea iluștri, erau prea de calitate, prea speciali, nu s-au potrivit cu cenușiul vremii, cu spiritul ei grosier, încât i-a persecutat, i-a deposedat de demnități, i-a închis. Cine au fost ei? - Pe scurt:
IULIU HAȚIEGANU, ilustru medic clujean, academician român, cercetător, șeful școlii medicale clujene, o somitate. A fost persecutat și înlăturat din funcții de comuniștii anilor 48-50, deposedat de avere și de demnități, precum L. Blaga și mulți alții. Azi UMF Cluj poartă acest nume ilustru. A avut o casă de vacanță aici la Târu Lăpuș și a petrecut aici momente de răgaz și de vacanță, cu intelectuali și persoane de actualitate ale timpurilor de dinainte de comunism. Mi-a arătat casa în razele unei dimineți din anii mei de liceu, Pr. Protopop Necita Nicolae. Casa mi se părea luminată de o lumină a trecutului pe care aș fi vrut-o reînviată. Numele ilustrului medic, șef de școală medicală clujeană ar onora Târgul nostru betonat de azi.
IULIU HOSU, cardinal și episcop al celei mai persecutate biserici din România. A murit în detenție, (23 de ani!) deposedat de demnitățile pe care le-a deținut, a suferit ca un martir, iar biserica sa a fost interzisă, persecutată, desființată, confiscată. Azi - nume de martir român în calendarul sfinților bisericii universale, rostit pe toate meridianele. Ce onoare pentru târgul nostru, ca una din străzi săpoarte numele unui cardinal al Bisericii Universale. El a sfințit Biserica greco-catolică din Târgul Lăpușului.
NICOLAE STEINHARDT, intelectual de elită, evreu devenit prin opțiunea sa liberă, creștin ortodox de aleasă stirpe spirituală, filosof și eseist, minte sclipitoare cum rar mi-a fost dat să cunosc. A fost marginalizat, a făcut închisoare și a fost necontenit urmărit pentru ce face, ce gândește, ce scrie, ce prieteni are, pe cine vizitează etc. Opera sa ne onorează cutura română, iar el a luminat locurile în care a stat, pe unde a trecut, unde a poposit etc. Ce vă deranjează la aceste trei nume de intelectuali iluștri? Mai bine strada plopului, stejarului, târgului, câmpului...? Astfel de nume anonimizează locurile orașului, pe când ceea ce propun eu înalță și potențează locurile, le dă celebritate.
3. N-aș îndrăzni să ridic vocea vreodată împotriva unei astfel de propuneri, vreunei astfel de personalități, de asemenea anvergură, darmite să îndemn pe cineva să conteste, să se opună. Împotriva unor nume care ne îmbogățesc spiritual, care ne onorează țara, cultura și pe noi ?!
Ei au dat demnitate și valori României, au contribuit la înălțarea ei. Chiar dacă suntem inconștienți de asta, deranjați sau răuvoitori - acesta e un trist adevăr care aici în fundul lumii încă domină locul.
4. Toți cei trei au ceva SACRU în personalitatea, în munca și în creația lor, în atitudinea lor, inclusiv prin recluziunea și prin martirajul pe care le-au îndurat din partea unor regimuri conduse de inși obtuzi și apatrizi.
5. Continuăm să-i persecutăm și în posteritate? Eu nu.
Vă e frică de asemenea nume? Mie nu. Am pentru ei un imens respect, adâncă venerație, prețuire.
Ar fi onorat TG. Lăpuș să numească niște străzi cu numele lor, să merite astfel de nume în patrimoniul său spiritual.
Ceea ce, oricum, este foarte puțin raportat la cât respect merită aceste personalități. Căci Lăpușul îl onorăm cu numele lor! - se înțelege oare aceasta ?
Punctum.

Post-scriptum: Strada pe care locuiește azi Kalnoky Șandor ar trebui să poarte numele bunicului său: acel primar ungur cu atitudine exemplară de cetățean luminat, și modern în gândire, care i-a ocrotit pe românii din Târgu Lăpuș când dictatura hothystă și alte dictaturi s-au abătut peste nordul Transilvaniei: Deci strada Szasz Anthal (nu știu dacă e corect așa numele). 

joi, 4 iulie 2024

SATȘUGATAG-UL DIN CER


 


    Înainte de a-și răspândi energia ontică în toată măreția și splendoarea, LUMINA a germinat înlăuntrul CUVÂNTULUI, precum bobul de grâu sub brazda de pământ, asemeni fătului în pântecele maicii sale, pentru ca la „plinirea vremii” să erupă într-o dimensiune cu ipostaze tainice, miraculoase, cu puterea nebiruită de a stăpâni în eternitate nemărginirea, risipind întunericul atemporal, insondabil din Fire.

      Reducând proporția  -  în mod similar  -  , Puiul de Om își face intrarea în Lumea fenomenală cu alura emblematică a lui Făt Frumos din poveste, pornit în căutarea Ilenei Cosânziene, a tinereței fără bătrânețe și a vieții fără de moarte.

       Miracolul Vieții raționale și a tot ce în general există și ființează în Lumea fenomenală ne uimește și ne încântă, făcând ca în mintea noastră să încolțească reflecții și întrebări -răscolitoare existențiale, în suflet reverberându-ne mirifica armonie telurică – astrală cu tainice chemări și imbolduri în căutarea și atingerea  “Unui nu știu ce”, mai presus și dincolo de noi, Ideal ce ne atrage asemenea unui Miraj ce pare de neatins, dar care necontenit ne stăpânește ființial.

        Primele imagini receptate, care ni se întipăresc și ne rămân în suflet și în minte sunt chipurile nemuritoare ale celor prin care am descins în Lume, ale părinților, Mama și Tata, a surorilor și fraților și apoi a fascinantei grădini edenice din spatele casei cu iarba verde împodobită de mărgăritarele de rouă strălucind în soare, cu pomii înfloriți și fructele lor de toate soiurile, dulci și aromate.

        În cântecele păsărilor și compania mieilor zburdalnici ce se jucau pe câmp, ocrotit de Pronia divină, de dragostea părintească, precum și de protejarea celor apropiați, anotimpul copilăriei din satul natal ne rămâne în suflet și în amintire asemeni unei reminiscențe cu miresme și imagini desprinse din edenul biblic pe care intemperiile vremii nu le pot șterge niciodată.

       În căsuța de lemn cu busuioc la grindă, covoare și icoane sfinte pe pereți, cu mămăliga aburindă pe masă, laptele dulce proaspăt muls, brânză, ouă, slănină, am crescut mari și am ieșit din ocol în lume să ne împlinim fiecare chemarea și rostul propriu.

       Ieșirea în larg pe Marea vieții, dincolo de pragul cuibului ancestral, se face prin emblematica Poartă Maramureșeană, încărcată cu simboluri biblice, care delimitează spații distincte, cel din interior, în curtea casei și cel din exterior dincolo de pragul Porții, mai extins în lume, în societate, fiecare păstrându-și specificul propriu și rostul aparte pe care-l are.

       Poarta Maramureșeană este asemenea unui :

Străjer credincios în Țara de legendă

Scriptură înveșnicită în trunchiul de stejar

Pe cel ce pragul i-a trecut cu pace,

Primitu-l-a cu rodul spicelor de har

Pe fruntea sa stă Soarele cunună,

Lumina lui duioasă, milosârdă

Iubindu-și prunciii uitat-a să apună

Și a rămas în ochii lor arzândă

Din când, în când oprește vreme-n loc

Odihna-mbracă strai de sărbătoare

Feciori și fete cât munții saltă-n joc

La Poartă stâlpii din muguri dau în floare

 

Cuvântul râde-n gură din lacrimi de se naște

Cocon frumos scăldat în apele cu dor

Ieșind prin Poartă-n lume un fiu a lui Zamolxe

Descinde cu credința de zeu nemuritor

 

Statura-i este dreaptă, veșmântul ca lumina

Nemărginitul brâu de mijloc i se prinde

Pășește sigur din veșnic prin acuma

Spre țărmul dat aducerii aminte

 

Cu sine poartă-n suflet întregul Univers

Un dor de zbor în veci nevindecat

Vorbesc despre aceasta toți aștrii și un vultur

Prin graiul Porții spre lume îndreptat

 

Când buciumul sună pe Gură de Rai

În Patria Cuvântului urcând turme de oi

Prin ancestrala Poartă, în Maramureș

Veșnicia intră și iese odată cu noi

 

       Prima ieșire după descinderea în Lumină  a unui fiu a lui Zamolxe din cuibul ancestral, dincolo d epragul Porții , o face atunci când îl încreștinează la biserică prinTaina Sfântului Botez, unindu-l cu Hristos Împăratul vieții și Biruitorul morții.

       La casa părintească a noului născut i s-a pregătit botejunea, o sărbătoare de aleasă și mare bucurie, la care participă rudeniile, prietenii de familie, vecinii și diverși invitați.

       Asociate de sărbătoarea botejunei sunt mai multe practici și datini străvechi precum ursitul cu tot felul de urări și simboluri. La fetițe, nașele sau ursitoarele le pun în leagăn diverse flori să fie iubite de feciori sau ace cu ață colorată să știe să coasă și să brodeze frumos. La băieți le pun în leagăn fluier să știe cânta și juca, altuia îi pune carte de rugăciune să devină preot, la altul peniță să fie domn, intelectual, scriitor, sau îi dă să bea apă din clopot de bronz să aibă voce melodioasă.

       Apa în care i-a făcut băița la copil nu se aruncă la întâmplare ci în grădinuță unde au semănat și plantat straturi de flori.

       Grija de căpetenie a părinților față de copii lor este să-i crească în cinste și omenie, în credință și dragoste față de Dumnezeu și de semeni.

    De mici sunt duși de mână la biserică, la Sfânta Liturghie unde primesc Sfânta Cuminecătură și anafora sfințită.

       Sunt învățați să respecte pe fiecare om ce-l întâlnesc pe ulițele satului, să-l salute cu tradiționalul și vechiul salut creștinesc specific zonei Maramureșului : “Lăudăm pe Domnul nostru Iisus Hristos !” la care  cel căruia i-a fost adresat salutul îi răspunde : “Lăudat să fie în veci, amin ”!.

       În viața spirituală a sătenilor, sărbătorile din cursul anului sunt respectate cu sfințenie. Fiecare sărbătoare își are importanța și specificul aparte, de care sunt legate anumite obiceiuri tradiționale laice pe lângă latura religioasă.

       De Sfintele Paști, Învierea Domnului  Iisus Hristos, în urma a șapte săptămâni de post este obiceiul ca după masa îmbelșugată a marelui Praznic Împărătesc, tinerii să se adune pe “Podul Bocilor” de pe strada cu același nume la un joc distractive numit de ei “Ciocota”, care constă în ciocnirea ouălor roșii cu câți mai mulți parteneri, rostind salutul creștin de Paști : “Hristos a înviat ”!, la care se răspunde : “Adevărat a înviat ”!

       Cel al cărui ou la ciocnire s-a spart, este câștigat de celălalt al cărui ou a rămas cu coaja intactă. Scopul în sine al acestui joc nu este atât câștigarea ouălor ciocnite cât mai ales bucuria de a fi împreună la aceasta sărbătoare cu prietenii, cu vecinii, și chiar oameni veniți de pe alte sate pentru a participa la aceasata festivitate a bucuriei așteptată, dorită de către toți, din an în an.

       În acest loc, la acest eveniment, între tinerii participanți la joc se leagă prietenii, care vor fii binecuvântate la biserică în Sfânta Taină a Nunții.

       O altă datină veche asociată prăznuirii Sfântului Mare mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, este Tânjaua de pe Mara, o sărbătoare agrară.

       Gospodarul care a ieșit în primăvară, întâiul la arat este sărbătorit de către consăteni cu un ceremonial special. La casa acestuia vin tinerii cu jugurile împodobite cu tulpine înverzite de mesteceni pe care leagă mai multe panglici de toate culorile.

       Jugurile în număr de 10-12 se unesc prin proțap unul de altul, la cel din urmă se atașează o teleguță pe care va sta sărbătoritul.

       Ajunși la țarina care a fost prima arată în hotarul satului, din capătul de sus al acesteia, coborând în jos, cei care poartă jugurile și pe gospodarul de pe teleguță, vor trage o brazdă nouă cu un par ascuțit de lemn întrodus între spițele roatei de la teleguță. Ceremonialul are regulile sale specifice care trebuiesc respectate. Gospodarul sărbătorit de pe teleguță, de la locul unde se trage brazda și pe tot traseul ce duce către râul Mara, în dreptul podului dinspre satul Mănăstire din vecinătatea Șugatagului, caută să fugă la prima sursă de apă să se spele pe față. El este vegheat și urmărit de cel mai bun alergător dintre tineri. Cel care îl urmărește pe gospodarul fugar este suficient să-l atingă cu mâna pe umăr ca să se întoarcă amândoi la teleguță pe care se așează din nou la loc.

       Pe tot drumul către râul Mara, sărbătoritul încearcă de mai multe ori să fugă către o sursă de apă să se spele pe față. Dacă reușește și nu este prins de paznicul său, atunci tinerii care poartă tânjeaua vor suporta costul petrecerii : muzica, mâncarea și băutura la casa sărbătoritului.

 De regulă, sărbătoritul se lasă prins pe traseu și când ajung pe malul râului Mara, tinerii îmbrăcați în haine albe curate trec râul cu sărbătoritul printre valurile reci și ajunși pe malul celălalt dinspre satul Mănăstire, îl coboară de pe teleguță și îl spală pe față cu apă din Mara, după care îl șterg cu un prosop mare alb, apoi feciorii de la juguri urcă pe pod și aduc fetele preferate ce se află în număr mare la această sărbătoare și le spală și pe ele pe față, pe unele le bagă cu picioarele în râul Mara.

       De la râu, gospodarul sărbătorit este dus pe teleguță la casa sa unde se ține o petrecere mare cu feciorii și fetele care au luat parte la această sărbătoare.

       De Ispas, Praznicul  Împărătesc al Înălțării Domnului, la patruzeci de zile după Paști se face pomenirea eroilor neamului românesc din toate timpurile. După încheierea Sfintei Liturghii se oficiază un parastas la monumentul ridicat în memoria eroilor sau în fața unei troițe pe care este prinsă o placă comemorativă unde sunt scrise în marmură numele eroilor

căzuți în cele două mari conflagrații mondiale, precum și a eroilor de la revoluția din decembrie 1989 și din toate timpurile și locurile.

       La Rusalii, Praznicul Împărătesc al Pogorârii Sfântului Duh, biserica se împodobește cu crengi de tei și de carpen, multe și diverse flori : trandafiri, crini, garoafe, cale, toate acestea răspândind o mireasmă paradisiacă încât cuvintele : “În biserica slavei Tale stând , în cer ni se pare a sta”, sunt adeverite de atmosfera înmiresmată de Sfântul Duh ce coboară din cer să-și facă locaș în sufletele noastre.

       La sfârșitul Sfintei Liturghii se iese afară în curtea bisericii, în alte localități preotul și credincioșii merg în procesiune în hotarul satului la marginea unei holde de grâu și acolo oficiază slujba de sfințire în care se cere înmulțirea și binecuvântarea roadelor pământului spre folosul oamenilor și a viețuitoarelor.

       La Sânziene, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se aduc flori galbene din câmp numite sânziene care se sfințesc la biserică în ziua de 24 Iunie. Aceste flori sfințite erau folosite în timp de vreme grea, afumându-se cu ele în casă spre a îndepărta răul din gospodăria respectivă. Totodată din florile de sânziene, fetele împleteau o coroniță și o aruncau pe acoperișul casei cu gândul și dorința să afle dacă se va căsători cu alesul inimii sale. Pentru confirmarea și împlinirea acestei dorințe, coronița aruncată trebuia să nu cadă jos și să rămână pe acoperișul casei.

       O altă datină care se mai păstrează la sat și pe care fetele o practică este pregătirea unei plăcinte sărate din care mănâncă o parte în ajun de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, 29 Noiembrie, iar partea care a rămas o pune sub perină ca peste noapte să-și viseze orânda, adică pe viitorul soț ce-i este hărăzit de soartă.

       De praznicul Crăciunului, Nașterea Mântuitorului  Iisus Hristos, sărbătoare de mare bucurie, primii care aduc vestea nașterii Pruncului dumnezeiesc sunt copiii, care în ajunul crăciunului, de la ora 16-17 pornesc în cete de colindători pe la casele gospodarilor din sat și după ce termină de cântat colinda primesc în dar : nuci, mere, colăcei, iar în timpurile mai noi se dau bani.

       Feciorii merg cu colinda mai târziu în Ajunul Crăciunului după slujba de la biserică, numită Litie. De regulă ei se organizează în grupuri în care fiecare băiat ia cu el fata preferată, iubita lui și colindă până către dimineață pe la casele tuturor celor ce fac parte din grupul de colindători.

  În Ajunul de Anul Nou și de Bobotează, băieții scoteau ușile de la porțile caselor unde erau fete de măritat și le ascundeau între sălcii sau într-un loc mai îndepărtat de casă. Semnificația acestui act era ca poarta să rămână deschisă pentru ca pețitorii să nu întâmpine în calea lor nicio piedică.

       Tot în ajun de Anul Nou, fetele mergeau la o apă curgătoare, unele dintre ele în costumul Evei să se spele la miezul nopții când apa este neîncepută și purificată pentru a fi iubite de feciori. Băieții în ajunul acestor sărbători  făceau din paie și cârpe manechine numite moși, îmbrăcați în veșminte bărbătești, la cingătoare le punea o scrisoare de dragoste și de cerere în căsătorie a fetei unde se instala acest manechin (moș), de regulă îl urcau într-un copac din apropiere casei unde locuia fata.

  Dimineața fata își vedea pețitorul sus în copac și punea pe cineva din familie sau vecini să îl coboare din copac apoi îl lua în brațe și-l ducea în casă, citea scrisoarea, după care îl așează la masă și îl cinstește cu băutură și mâncare. În vremurile noi, nu știm dacă se mai practică astfel de datini.

       După sărbătorile de iarnă urmează chișilegile cu dezlegarea la petreceri și la întemeierea de noi familii, de logodne, căsătorii.

       Tot în această perioadă de după Bobotează și până înainte de postul Paștelui se țineau șezătorile. Seara fetele se adunau la o casă anumită din sat unde torceau lână sau mai ales fuioare de cânepă legate pe o rudă de lemn numită caier din care torcea pe un fus firele de tort ce se foloseau la țesutul pânzei din care apoi se confecționa îmbrăcămintea pentru toți ai familiei : cămăși, izmene, cearșafuri  (lepedeauă), prosoape, etc.

       Fetele din șezătoare erau căutate de feciorii care veneau și ei în grupuri de 4-5 și se așezau pe laviță, fiecare lângă fata preferată, iar după ce povesteau și glumeau, uneori fetele și horeau, băieții le furau fusul cu care torceau și ieșea cu el afară pe prispa casei, iar fata ieșea să-și recupereze fusul. Acolo pe prispă se îmbrățișau se sărutau ca în final să se înțeleagă și să ajungă la căsătorie.

       Îmi amintesc de toate acestea ca de un vis ce l-am trăit aievea în satul natal, Satșugatag și ori de câte ori mă întorc Acasă la Noi :

 

Pământul îmi înfioară picioarele,

Ulițele mă cunosc după mers

După grai, toate pridvoarele

 

Acasă la noi când mă întorc

Sufletu-mi este o cosmică vioară

Prin care armonii divine

Din înalturi coboară

 

Acasă la noi când mă întorc

De fiecare loc mă leagă

O vie nostalgică amintire,

Dintre toate cea mai de taină

Rămânându-mi  mereu – întâia iubire

 

Acasă la noi când mă întorc

Mă regăsesc Copil al Minunii

Sunt fericit Acasă la Noi

De începutul și capătul lumii

 

       De copil, îi cunoșteam după nume pe toți consătenii și pe cei de-o seamă cu mine și pe cei mai vârstnici. Dacă mă găseam în casă sau în curte, fără să le văd fața acestora și îi auzeam vorbind pe uliță, îi cunoșteam după voce pe fiecare în parte, întrucât trăiam cu toții într-o comuniune și armonie cosmică.

       Nu doar cei ai familiei, rudeniile sau vecinii apropiați se ajutau unul pe altul, ci se ajutau reciproc la nevoie toți sătenii, organizând clăci la cositul fânului, la construcția unei case sau la alte lucrări gospodărești.

       Se întâmpla uneori ca cineva să nu aibă o bucată de pâine pe masă și a venit pe neașteptate un prieten în vizită, atunci a mers la cel mai apropiat vecin și acesta i-a dat din pâinea pe care o avea în casă pentru familia sa.

       După mai multe răsărituri și apusuri cu zile senine, urmate de altele cu nori grei, revin pe meleagurile care le-am străbătut adeseori desculț în lung și-n lat, cunoscând toate porțile, casele, pridvoarele, până și pietrile de pe marginea ulițelor.

       Locul unde pentru prima oară am văzut lumina zilei îl port în suflet, între mine și acesta statornicindu-se o legătură ființeală.

       “Gruiul Cocoșului”-din copilărie,- pentru mine a rămas colțul de rai din hotarul satului natal. Acolo susură un pârâu de argint la poalele unei păduri de stejar. Împreună cu alți copii de-o seamă cu mine duceam la pășune oile și mielușeii, unde la umbra stejarilor falnici construiam din ramuri de stejart și gutui saivane și staule pentru boii și vacile lui Dumnezeu”, numire populară dată rădaștelor care se găseau în numnăr mare în acele locuri și cu care ne jucam noi, copii.

 

La Gruiul Cocoșului

În Satșugatagul meu

Pe vremea când era copil, Dumnezeu

A venit să se joace cu noi,

Coconii de-o seamă cu El

 

La marginea unei păduri de stejar

Sub dealul numit  „Gruiul cocoșului” 

Precum un fuior de lumină

Șerpuia un pârâu de cleștar

În mersul lui fredonând

O simfonie divină

Pe care, numai noi , copii o auzeam

 

Prin verdea mătăsoasă iarbă

Cu coarnele castanii încrengate

Și aripile lipite pe spate

Pășteau rădaștele îngândurate

 

Iar noi coconii adunați în “Grui”

Le construiam din ramuri de stejar și gutui,

Staule și saivane, largi, încăpătoare

Să le protejăm de ploi și arșița de soare

 

.......................................................................

 

După o vreme mai îndepărtată

Exact, nu știu prea bine,

Când Copilăria ne-a trecut în amintire

„Gruiul Cocoșului” cu pârâul și pădurea de stejar

La neuitatul loc de joacă mă cheamă să vin iar

 

Nostalgic stând de vorbă cu stejarii

-mirați când m-au văzut

Observ că trunchiurile lor li s-au îngroșat

Parte din crengi, la mulți li s-au uscat,

Altora nici cioata nu a mai rămas

Unde au stat cândva pe picioare...

Pădurea nu mai este cât a fost de mare

 

Pe copacii care i-am cunoscut odinioară

Și care au mai rămas cu creștetele în soare

Rând pe rând i-am întrebat

Unde-s prietenii cu care am copilărit în sat

Ce mai știu despre –boii și vacile lui Dumnezeu”

(numire populară dată rădaștelor

Până astăzi, în Satșugatagul meu)

 

Răspunsu-mi-au că au plecat

Unul după altul, în sus pe plai,

Mutându-se în Satșugatagul din Rai,

Auzind că orice sat, oraș, ținut de pe Pământ

Își are corespondent, sosie, copie fidelă

Și în Cerul cel Preasfânt.

 

Acolo, în Satșugatagul din cer s-au dus,

Prietenii tăi de joacă din copilărie:

„Ionu’ lui Vraja, Nicoara a lui Caila, Tunca Vasalie”

, Miron a Cușmanului, Avrinteanu Mihai,

Vasalia a lui Tașcău, Ștefanu’ lui Bocâncă,

Sânteanu’ Vasalie, Mircea Bohotici...


Dusu-s-au, dus... –mutatu-s-au de aici

Cu tot cu staule, saivane, rădaștele lor,

Să-și continue jocul, Dincolo...

În Pădurea de stejar cu ramuri de mister

Pe malul Izvorului etern curgător...,

... în Satșugatagul din cer

 

       Precum într-o oglindă, pe nemărginita boltă a cerului se reflectă imaginea tuturor localităților de pe pământ și fiecare suflet care migrează printre stele își caută satul, orașul, tărâmul în care i-a fost dat să vină în existență și nu are odihnă, liniște și pace până când nu-și reîntâlnește părinții, frații, prietenii, cunoscuții, de pe ulițele satului, orașului, al arealului, care odată cu el s-a mutat sus în Cer pentru a petrece fiecare în seminția, neamul și ținutul său ancestral, întru eternitate...

 

 

 

Preot Gheorghe Pop

 

Fotografia zilei - Keira Nicole

 


Semnificațiile zilei de 5 iulie 2024

 


Evenimente

1687: Este publicată lucrarea lui Isaac NewtonPhilosophiae Naturalis Principia Mathematica.
1980: Jucătorul de tenis suedez Björn Borg câștigă a cincea finală de la Wimbledon și devine primul jucător de tenis de sex masculin care a câștigat campionatatul de cinci ori la rând (1976–1980).
1989: În Statele Unite se difuzează primul episod al serialului Seinfeld.

Nașteri

Decese

Sărbători

  • Algeria: Sărbătoare națională. Proclamarea independenței față de Franța (1962)
  • Republica Capului Verde: Sărbătoare națională. Proclamarea independenței față de Portugalia (1975)
  • Venezuela: Sărbătoare națională. Proclamarea independenței față de Spania (1811)
  • Romania: Ziua națională a Curajului (2020)

Sursa: Wikipedia