marți, 16 iulie 2024

Amintiri...Amintiri...Amintiri...


Oamenii cu coloană vertebrală și după moarte se țin de cuvânt! Mă refer la domnul Toma Gross Rocneanu (Dumnezeu să-l odihnească în pace!) care, prin rudeniile Domniei sale mi-a lăsat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare un pachet cu ultimele scrieri ale Domniei sale: „Cenaclul Asociației Scriitorilor Baia Mare. Amintiri...Amintiri...” și „33 de ani prin Cenaclurile Maramureșului”, ambele tipărite la editura „Eurotip” Baia Mare, director Pamfil Godja.

Azi am să fac referire la primul volum „Cenaclul Asociației Scriitorilor Baia Mare”, o carte scrisă cu suflet, știind parcă autorul că mai are puține lucruri de spus, aici, pe pământ! Primul material datează din 17 septembrie 2014 și se referă la o ședință comună a Cenaclului Scriitorilor Maramureș cu Cenaclul din Satu Mare. Următorul material „Scriitorul – destin și opțiune” este semnat de Florica Bud, președintele cenaclului maramureșean, care într-un interviu afirmă: „Mi-au onorat casa, în trecere prin Baia Mare –Marga Labiș, George Volceanov, Doina și Gheorghe Iova, Ștefan Popa Popas, Adam Puslojic, Cristina și Nicolae Breban, Augustin Buzura, Ștefania și Marin Mincu, Varujan Vosganian, Irina și Nicolae Manolescu, Mircea Muthu, Andreea Hedeș, George Vulturescu. I-am avut ca oaspeți pe Gheorghe Iova, Nora Iuga, Domnița și Alex Ștefănescu, Dan Cristea, Horia Gârbea, Dan Silviu Boierescu, Gabriela și Gheorghe Grigurcu, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Iuliu Rațiu, Flavia Cosma. Cu ocazia unor colocvii literare am cunoscut scriitori consacrați pentru literatura juvenilă – Mircea Sântimbreanu, Iuliu Rațiu, Silvia Kerim, Crina Bocșan Decuseară”.

Următorul material numit „Rocneanu – un prozator care înnobilează mineritul prin dragoste” este semnat de regretatul scriitor Ion Burnar, care concluzionează: „Cartea, poate fi considerată un document literar, fiindcă sunt urmărite obiceiurile, tradițiile, lumea pre și post decembristă, morala, educația, inclusiv micile meschinării ale politicii locale. Într-un cuvânt, un roman care ne obligă să-i privim pe mineri cu alți ochi, cei ai afecțiunii și înțelegerii”.

Volumul ”Minerii Ardealului” este un semnal editorial semnat de către subsemnatul, în 23 iulie 2010 (ce repede trece timpul nemilos!), în care afirm: „Cartea, care poate să fie pentru tânăra generație un motiv de reflecție asupra greutăților întâmpinate de tinerii anilor 1960, se dorește a fi lansată de către Toma Gross Rocneanu săptămâna viitoare, de Ziua Minerilor”.

Un material cutremurător intitulat „A murit poetul maramureșean Ion Burnar” este cel care urmează și autorul descrie ultimile clipe de viață a acestuia, cum se întoarce din Italia, cum vorbește telefonic cu Aurel Sibiceanu din Pitești, cum soția Florica și fiul Bogdan i-au fost aproape până a închis ochii, cum am participat (scriitorii maramureșeni) la conducerea pe ultimul drum la cimitirul din Cicîrlău.

Este publicată o poezie a Luisei Neruț, numită „Arome”, apoi face o cronică a Cenaclului Scriitorilor de la prima întâlnire din sezonul 2014 – 2015, la care au fost prezenți un număr de 21 de scriitori.

Urmează un articol de presă semnat de mine, cu titlul „La Cenaclul Scriitorilor a citit poetul Ioan Hada”, articol publicat în revista „Singur” (director Ștefan Doru Dăncuș) și „Graiul Maramureșului”, în 8 iunie 2013).

”La ceas de bilanț cu scriitorii maramureșeni” de Antoaneta Turda este următorul material, din care spicuiesc: „Lucica și Gelu Dragoș, focuri vii ale poeziei din Nord de țară, sunt două voci al căror ecou penetrează adânc în inima iubitorilor de poezie senzitivă și vizuală. Personalitate plurivalentă, pictorul-poet Ion Georgescu-Muscel atrage atenția prin mesianismul versurilor sale și profunzimea introspecției. (...) Zeflemeaua în fața absurdului cotidian o abordează și Ștefan Jurcă la care, atunci când îl cunoști mai bine, te poate surprinde timiditatea și o fină delicatețe, bine așezate printre rânduri, atât în proză cât şi în poezie”.

La pagina 43 citim: „Cenaclul Scriitorilor împreună cu revista „Pro Unione” au tipărit o nouă antologie” . Este vorba de antologia realizată de Fundația culturală și revista „Pro Unione” condusă de prof. Dan Achim, cu aportul material al scriitoarei Florica Bud. Antologia cuprinde un număr de 12 poeți, 5 prozatori, parodistul Lucian Liviu Perța, criticii Antoaneta Turda și Vasile Leschian, acrostihuri semnate de regretatul Axente Cristea. Articol scris de subsemnatul, în 19 februarie 2015.

”Cu SPINUL prin lume” se numește o serie de materiale scrise despre activitatea celebrului club epigramist „Spinul”, materiale semnate, în ordine de  Antoaneta Turda („Informația zilei de Maramureș, 29.12.20150), Florica Bud, Gelu Dragoș și Toma Gross Rocneanu.

Cu titlul „Cenaclul Asociației Scriitorilor Baia Mare din 30 ianuarie 2016”, Toma Gross Rocneanu vorbește despre al doilea volum al Cenaclului Scriitorilor Maramureș „Pași împreună”, editura „Gutinul” Baia Mare, unde sunt cuprinși un număr de 25 de autori care frecventează cenaclul băimărean. Urmează „O precizare a președintei Cenaclului Scriitorilor, ing. Florica Bud”: „Dragi colegi, mi se pare normal ca la un cenaclu să participe cei care au înclinație spre scris. La acest cenaclu, condus momentan de mine, cerințele sunt ceva mai mari, adică cer ca înclinațiile să fi devenit certitudini prinse între coperțile unor cărți, care să conteze în peisajul literar. Consider că, dacă până la o anumită vârstă un cenaclist nu a dovedit nimic din toate acestea, este cazul să își caute alte cercuri. Este păcat să piardă vremea când poate șahul, pictura, muzica, tricotatul sau plăcintăritul sunt șansele sale. Nu suntem o adunătură de oameni cu probleme materiale, psihice, sau bahice (chiar și trecătoare). Nu suntem nici măcar un cerc de cucoane plictisite și afurisite. Ne întâlnim deoarece ne simțim bine împreună, avem încredere unii în alții și mai ales ne respectăm. Și poate că lucrurile ar fi rămas așa, dacă unii neaveniți, dar acceptați, nu ar fi devenit, peste noapte, vocali. Voi ruga pe cei care sunt dornici să facă vocalize, să o facă în altă parte! Îmi cer scuze pentru scena la care v-am silit să asistați! Sala de cenaclu „Ion Burnar” este liberă în marea majoritate a timpului, așadar, oricine poate să își facă un cenaclu după regulile dorite! FLORICA BUD”. (N.N. Și chiar și-au făcut...).

Plăcut surprins am fost să descopăr pagina 61, unde autorul Toma Gross Rocneanu mi-a publicat o poezie citită la una dintre ședințele cenaclului, poem rătăcit printre manuscrise și uitat de către mine:

„Lumi paralele

Oare ce umbră a trecut deasupra acestei

Ierbi acum o mie de ani

A fost călcată cosită mângâiată

S-au adăstat speranțe aici sau ură

Iarba pe care-o ating troienește-ntr-o albă lume

Mai uriașă distanța între ea și orbul meu

Decât între galaxiile care-au fost demult

Trăim în lumi paralele ținându-ne de mână

Nicidecum nu se-ntâlnește undeva o lumină

Trăise în ghinda mea nevăzut de nimeni

Cum foile de ceapă

Invidioase pe usturoi că se protejează mai bine”.

Urmează un material amplu despre „Cenaclul de la Satulung” și despre volumul apărut în 9 ianuarie 2016 la editura „Grinta” cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Satulung a antologiei cu același nume, unde coordonatorul Ioan Romeo Roșiianu a adunat creații ale scriitorilor din arealul chiorean și al membrilor cenaclului literar local, cenaclu înființat în 1980 de poetul Ioan Dragoș și continuat după 1990 de fratele lui, Gelu Dragoș. Volumul de 415 pagini are o ținută grafică de excepție și conține: poezie, literatura copiilor, proză, teatru, eseu, interviu, memorialistică, critică literară, pagini monografice, mozaic.

Cu titlul „Popas publicistic” harnica Antoaneta Turda prezintă cartea dl. Toma Gross Rocneanu „Clubul epigramistic SPINUL din Baia Mare, volumul VI-VII” apărut în 2015, care „surprinde prin verva și spiritul ludic ce par a-i guverna pe români și în clipele grele. Folosită ca un balsam protector împotriva răului ce planează peste societatea românească, epigrama prinde viață în antologie grație unor nume deja consacrate în peisajul băimărean și național”. Doresc să-i trec în revistă pe: regretatul Romulus Filip, Ioan Șiman, Nistor Bud, regretatul Dragomir Ignat, regretatul Adi Ioan Fârte, Maria Berciu, Aurelia Oancă, Aurelia Vele, Viorica Găinariu Tazlău, Smaranda Iuga, regretatul Valeriu Sabău, Vasile Țîncaș, Mircea Pop de Buzești, Vasile Mureșan, regretatul Toma Gross Rocneanu, regretatul Mircea Micle, Ioan Meteș Morar-Chelințanu  și caricaturistul Marian Lupu. Am dorit să-i trec în revistă pe toți, de dragul vremurilor trecute...datorită faptului că au rămas niște amintiri vii în memoria mea.

În paginile 72-75 este evocat artistul din Ariniș - Mihai Olos. Cu titlul „Moartea unui mare artist – Mihai Olos (actualizare), Toma Gross Rocneanu apelează la un articol semnat de Grigore Ciascai în ziarul on-line „actualMM”, unde spune: „Mihai Olos călătorea mult prin satele Maramureșului, în căutare de germeni ai unei potențiale creativități viitoare, dar și prin capitalele lumii, din Roma la Tokyo, colonizând cu țâpuritura, secretul uluitor al rosturilor sale de lemn și horinca pe care o avea întotdeauna la îndemână, tot ce-i ieșea în cale, atrăgând ca un magnet cu iradiația nelumească a prezenței sale și dând tuturor sentimentul că în preajma spiritului său lumea abia începe să-și coaguleze zorii primului său rost și prima rostire cu miez și sens în viitoarea durată”.

Urmează alte materiale interesante, de aducere aminte: „Cenaclul Asociației Scriitorilor Baia Mare din 27 februarie 2016 (este omagiat Mihai Olos, decedat anul trecut); „Eveniment – Elena Cărăușan a lansat cartea SÂNGE DE NISIP, 24.03.2016”. Aflăm din materialul expus: „...Vreau să mulțumesc în mod deosebit celor foarte dragi mie, care sunt părinții mei spirituali în poezie, cărora trebuie să le spun că dacă ei nu erau, cred că nici eu nu îndrăzneam să mă înalț prin această carte. Mulțumesc tuturor celor care sunteți în sală. Vă mulțumesc că sunteți alături de mine acum”; „Despre puterea de a grăi a umilului scrib” cu referire la volumul de poezii „Stâlpii care sprijină cerul”, editura „Napoca Nova„ Cluj Napoca, autor Ioan Meteș Morar-Chelințanu,  eseu de Antoaneta Turda,  preluat din „Nord Literar”, 30 martie 2016; „Cenaclul Asociației Scriitorilor Baia Mare din 7 mai 2016, un articol scris de Anca Goja în cotidianul „Graiul Maramureșului”; „De ziua domniei sale, Ioan Romeo Roșiianu a lansat al șaptelea volum al ECREATOR”, articol apărut în 3 august 2016 sub semnătura lui Toma Gross Rocneanu; „Caravana culturală” face referire la „punțile prieteniei” între filialele LSR din țară; „Festivalul Internațional de Poezie Sighetu Marmației. Serile de Poezie NICHITA STĂNESCU Desești, un material semnat de către Dorel Todea în ziarul Graiul Maramureșului în 24 septembrie 2016, „Poesis. Ioana Ileana Ștețco”, un grupaj de poezii din pagina de cultură a cotidianului Graiul Maramureșului din 21 noiembrie 2015; „Cenaclul Asociației Scriitorilor Baia Mare din 8 octombrie 2016”. Urmează cronici ale ședințelor cenaclului din 17 decembrie 2026, 28 ianuarie 2017, de Bunavestire când membrii cenaclului o sărbătoresc pe Florica Bud, 11 martie 2017 unde citește poeta Rodica Dragomir.

Penultimul material al cărții, care mă onorează, este „Interviu cu Toma Gross Rocneanu la 74 ani!”, material apărut pe blogul http://moaraluigelu.blogspot.com/,  pe site-ul https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/  și în „Graiul Maramureșului„ din 20 noiembrie 2017.

Ultimul material  „Lista cărților publicate de Toma Gross Rocneanu, de o diversitate largă, începând cu cele de specialitate (lăcătușerie, electrician de întreținere, maiștri instructori, minerit), pagini monografice, poezie, epigramă, catrene, roman. Toma Gross Rocneanu a fost o personalitate a Băii Mari, a muncit toată viața înspre binele învățământului maramureșean și românesc, (îndrăznesc eu să spun) și poate că ar fi meritat mai multă aplecare asupra operei dumnealui, asupra lui ca scriitor și OM, poate chiar să i se acorde titlul de „Cetățean de onoare al Băii Mari” la cât de ușor se acordă această distincție în ziua de azi! Mulțumim Toma Gross Rocneanu pentru tot ceea ce ne-ai dăruit prin opera ta: zâmbet, dragoste de municipiul Baia Mare, dragoste de carte, de autodepășire și aceea de a fi oameni în primul rând. Fie-ți memoria binecuvântată!

Gelu DRAGOȘ, UZPR







 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu