vineri, 19 iunie 2020

Chiar asa a ajuns scoala noastra? "Subiectele la Evaluare au fost normale, un copil care invata la scoala, nu neaparat cu meditatii, ar fi putut sa ia 5-6", a declarat Barcari, secretar de stat

Sunt meditatiile obligatorii ca sa iei peste 6 la examenele nationale? Profesorii nu mai predau eficient la clasa? Asta se poate intelege din declaratiile secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Luminita Barcari, care a afirmat ca "subiectele la Evaluare au fost normale, un copil care invata la scoala, nu neaparat cu meditatii, ar fi putut sa ia 5-6".
"Dupa parerea specialistilor au fost subiecte normale. Chiar ma uitam pe retelele de socializare, un copil care invata la scoala, nu neaparat cu meditatii ar fi putut sa ia 5 - 6 rezolvand aceste subiecte", a spus Barcari la Digi 24, referitor la subiectele de la Evaluarea Nationala 2020.
 
Sunt meditatiile obligatorii pentru note peste 6? 
 
Declaratiile secretarului de stat in Ministerul Educatiei au starnit deja un val de nemultumiri. Practic, Barcari valideaza meditatiile ca forma de pregatire pentru o nota mare, in contextul in care nu toti elevii pot beneficia de ele.
 
Mai mult, scoala ar trebui sa asigure tuturor copiilor acces gratuit la o educatie de calitate, fara favoritisme de niciun fel. 
Meditatiile reprezinta, de fapt, investitii personale ale familiei elevului si nu ar trebui sa fie obligatorii pentru ca elevul sa-si insuseasca materia care trebuie insusita la clasa, astfel incat sa poate avea rezultate bune la examene.
 

Mai mult, Codul Etic al Profesorului prevede interzicerea meditatiilor pe care profesorii le dau catre copiii din propria clasa. De asemenea, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum si impunerea unor materiale auxiliare contra-cost.
 
Motivele care ii determina pe parinti sa opteze pentru meditatii sunt variate, insa toti se asteapta la obtinerea unor rezultate mai bune atat pe parcursul anului scolar, cat mai ales la examenele nationale si evaluari. Totusi, exista cazuri in care aceste rezultate imbunatatite se traduc prin favoritisme ale profesorilor, si nu prin progresul efectiv al elevului.
 
De asemenea, mediile tot mai mari de admitere la liceele de top ii determina pe parinti sa isi trimita saptamanal copiii la meditatii. Desigur, doar parintii cu o situatie financiara favorabila isi permit sa-si mediteze copiii.
 
Pregatirea elevilor cu ajutorul meditatiilor este necesar sa ramana optionala, altfel fiind incalcat dreptul elevilor la "de a beneficia de o educatie de calitate in unitatile de invatamant, prin aplicarea corecta a planurilor-cadru de invatamant, parcurgerea integrala a programelor scolare si prin utilizarea de catre cadrele didactice a celor mai adecvate strategii didactice, in vederea formarii si dezvoltarii competentelor cheie si a atingerii obiectivelor educationale stabilite", dupa cum prevede Statutul Elevului.

Subiectele de anul acesta de la Evaluarea Nationala le puteti vedea aici.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu