luni, 22 iunie 2020

Semnal editorial - revista FOAIE DE CENACLU - EXPRESIA IDEII

VEȘTI BUNE DIN CETATEA MOLDOVEI...

Am primit, din Cetatea Moldovei, mai precis, de la bunii mei prieteni băcăuani, Vasile RUȘEȚI, prof. Mariana BENDOU și Marian Cristian GORUN, revista FOAIE DE CENACLU - EXPRESIA IDEII, publicație periodică și independentă de cultură, educație și civilizație, nr. 2 (2), iunie 2020, ISSN 2668-9340, fondator Marian Cristian GORUN, și-i felicit din mai multe puncte de vedere. Întâi pentru faptul că s-au oprit la articolele și materialele care-mi poartă semnătura - făcându-se, astfel, o minunată punte de cultură între Țara Moldovei și Maramureș.
Apoi, este de admirat curajul și puterea de a merge înainte, cu literatura, cu arta, în context pandemiologic, în condițiile impuse prin situații de urgență, de alertă sau ordonanțe militare. Acești neobosiți ostenitori nu și-au oprit activitatea, dimpotrivă, dumnealor au muncit, și iată rodul muncii Dumnealor - revista în sine, binecuvântată fie apariția.
Apoi, este de apreciat și felicitat faptul că în paginile acesteia, în format color, cu o tehnoredactare pretențioasă, apar personalități ale vieții culturale, oameni din literatura noastră cu o certă valoare profesională, lucru ce spune multe - aici, la Onești, se ține cont de calitatea, autenticitatea și valoarea literară, valoarea actului literar. Vă mulțumesc din suflet pentru prietenia care există între noi și pentru că numele meu se alătură celorlalți oameni importanți din literatură - mă simt onorat și mă obligă, toate acestea.
In rubrici, precum ECOURI ALE PUBLICAȚIEI, semnează nume sonore - Alice PUIU, Ștefania BURCEA, Elena FOGHEL, Marian Cristian GORUN și chiar o părere, modestă și sinceră, a subsemnatului. Medalion literar este foarte bogat, consistent și prețios, în care își lasă amprenta sufletului oameni care (așa cum îmi place mie să spun!), sfințesc locul, au respect pentru istoria literaturii și cei care ne sunt înaintași - Radu IORGULESCU, Constantin VACIU și Alice PUIU (București), Ioan DRAGA (AR), Mihai COANDĂ (Motru), Elena FOGHEL (Roman), Corina MATEI GHERMAN (IS), Mariana BENDOU și Vasile RUȘEȚI (Onești), Irina C. ȚENU (VS), Vasile BELE (MM).
Emoționante și încărcate de semnificație sunt și paginile IN MEMORIAM, cu articole despre Vlad POHILĂ, Leonid IACOB sau Mihai CIUBOTARU - oameni, locuri, fapte, tradiție, istorie, neuitare, nemurire... CINSTE LOR!, celor plecați pentru a lua parte la Ședința de Cenaclu literar din Cerescul Rai.
Foarte bogată și minunat ilustrată/concepută este și rubrica PUBLICAȚII RECOMANDATE, un fel de CĂRȚI (REVISTE) PRIMITE LA REDACȚIE! Vă FELICIT pentru această reușită și vă doresc succes în viitor. Știu că este greu, efortul este imens, sprijin și ajutor nu prea există... dar merită să privești înainte cu încredere pentru rezultatul final al muncii de echipă. Felicitări FOAIE DE CENACLU - EXPRESIA IDEII! FELICITĂRI TUTUROR CELOR CARE AU CONTRIBUIT LA APARIȚIA ACESTUI NUMĂR, indiferent în ce măsură sau în ce fel. Știu că sunteți puternici și că iubiți lucrul valoros, iar acest fapt mă face să cred că ne vom vedea și la aniversări rotunde - decenii sau chiar ,,veac de apariție ", ... ba două, trei veacuri, de ce nu?!. Cu prețuire și respect profund...

VASILE BELE
Chiuzbaia, 20 iunie 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu