Muzeul în aer liber își întâmpină oaspeții cu monumente de arhitectură populară care reprezintă cele pentru patru zone etnografice ale județului Maramureș: Chioar, Maramureșul Istoric, Lăpuș și Codru.
De cum intră pe poarta monumentală, specific maramureșeană, vizitatorul este transpus într-un univers arhaic, cu miros de iarbă proaspăt cosită și de lemn bătrân, fiecare casă spunând o poveste despre vremuri vechi și oameni care au trăit cu simplitate și credință.
Casa tradițională este nucleul gospodăriei care mai cuprinde diverse anexe, precum: șura, grajdul, găbănașul, cotețul pentru porci și pentru păsări. Toate acestea sunt prezentate în cadrul muzeului nostru, alături de instalațiile tehnice (oloiniță, teasc, batoză) reconstituind imaginea satului maramureșean autentic.
Interiorul locuinţei constituie un ansamblu funcţional în care se reflectă ocupaţia, starea socială şi concepţia stilistică a poporului. Cuptorul, mobilierul, piesele de decor arată cum se trăia în acele vremuri.
Așadar, vă așteptăm cu drag în „Satul satelor” de pe Dealul Florilor, să vă relaxați împreună cu cei dragi într-un cadru tihnit și pitoresc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu