duminică, 12 iulie 2020

Nelu Danci prezent în volumul antologic METAMORFOZĂ. ANTOLOGIE LIRICĂ, vol. 12, Editura ANAMAROL, București, 2020, ISBN 978-606-640-360-3. Felicitări!



,,Din capitală, până în Maramureș, înspre tine și sufletul tău, cititorule drag", parcă ar vrea să ne spună vestitul poet popular NELU DANCI (Plopiș, Maramureș), drept bucurie și mândrie literară valoroasă, pentru că, o parte din creațiile sale, sunt cuprinse într-un nou volum antologic METAMORFOZĂ. ANTOLOGIE LIRICĂ, vol. 12, Editura ANAMAROL, București, 2020, ISBN 978-606-640-360-3, pag. 200, singurul maramureșean de-al nostru. Felicitări, fârtat bun! Succes în toate cele ce gândești!
Sunt mândru de reușitele tale literare, care văd că vin, că vin, și iar vin... asta spune multe și, deopotrivă, te obligă și te onorează! TRĂIASCĂ! TRĂIASCĂ! TRĂIASCĂ! Sau, latinește vorbind, zic! (în traducere - Trăiască! Crească! Înflorească!).
Cum o veste bună nu vine niciodată singură, iată încă o veste bună. NELU DANCI - harnic, destonic, iscusit și prețios poet popular apare în volumul 12 ANTOLOGIE LIRICĂ. METAMORFOZĂ, cu un grupaj de poeme populare, adevărate salbe literare, și-mi asum aceste vorbe, gândindu-mă la faptul că poezia populară este nemuritoare, dar prea puțini sunt poeții care simt și slujesc, cu adevărat, acest filon al literaturii. Aici, în aceste nestemate populare întâlnim ritm, rimă, muzicalitate. Și mai știu un lucru - am citit destule poeme ale altor poeți, dar m-am chinuit să le înțeleg mesajul, tâlcul. Uneori am reușit! Alteori... ba!
Nu este cazul poetului popular Nelu Danci, unde poezia curge lin, frumos, are sentimente, există mesaj, încărcat cu substanța și de un lirism aparte, sensibil. Valoarea acestor scrieri este mereu una sentimentală, apoi morală și moralizatoare (atunci când poezia populară are tentă umoristică, ironică!).
Urmăresc de ceva vreme ascensiunea în plan literar a acestui poet, unul garantat tradiționalist. Istoria literaturii (nu eu, ferească Sfântu'), ne mărturisește, și dovedește, că rădăcina literaturii de azi (a poemelor după concepte moderne!), a fost și va rămâne poezia populară și creatorul ei, adică, însuși poetul popular. În cazul de față facem rostire despre o poezie tradițională, (simplă dar puternică), cu influență folclorică (păstrând cutumele vieți tradiționale).
Satul, este și va fi mereu, lada de zestre a acestui popor. Păcat că unii alterează și distrug esența rădăcinii noastre spirituale, venind cu modernitatea actuală, ignorând sau ironizând (în cel mai fericit caz!) viața omului tradițional. Un om care luptă pentru apărarea acestor comori, pentru promovarea frumosului și a autenticității din viața satului tradițional este NELU DANCI, lucru ce trebuie admirat, apreciat, lăudat și susținut. Te felicit pentru munca neobosită în apărarea și promovarea tradițiilor noastre strămoșești. Nici nu trebuie să mai treacă vreme, pentru ca aceste valori să primească însemnătate deosebită, istorică, în atâta modernism (repet!).
Deja fiecare poezie sau volum tipărit, este document. Dumneata, prin vers, readuci viața tradițională la ceea ce trebuie să fie. Nu ignorată, dimpotrivă, apreciată pentru că toate acestea înseamnă respect profund pentru moșii și strămoșii noștri, care se bucură (inclusiv ei, crede-mă!) de fiecare pas ce îl faci spre neuitare.
,,Am certitudine deplină că poeții rămân prieteni statornici ai literaturii române, în genere. ... nu este prea greu de observat că toate acestea exprimă tot ce omenesc nu ne este străin, precum și un fel de cod moral, care dă sensibilității umane noblețe și încredere în viața și rosturile ei", (pag. 5), afirmă editorul, prefațatorul și coordonatorul acestui valoros, prețios și pretentios, proiect literar Rodica Elena LUPU.
Volumul, adună în cuprinsul său oameni din elita literară, perfecționiști adevărați, pentru care poezia (scriitura în general!), este eliberare, este trăinicie, este esența vieții, este emoție.
Acest volum, prin participarea internațională, garantat va ajunge în țări precum: S.U.A., prin vocea lui Cristian Petru BĂLAN, în Republica Moldova - prezent fiind Nicolae DABIJA, în Țara Lalelelor (Olanda), prin Galina MARTEA, în Australia - George ROCA, în Grecia - Adina VECEA sau chiar și în Spania fiind prezentă cu gândul său minunat Anabell VILAR, poetă și organizator cultural.
De-aici, să vorbească poezia, prin gândurile și frământările poeților, scriitorilor, truditorilor, eu, îmi fac o datorie de onoare, o plecăciune în fața tuturor, preluând un citat, rostind doar: CINSTE CUI TE-A SCRIS, CARTE FRUMOASĂ. Să-i fii de folos sufletului obosit și dornic de bucurie... tu, poet și poezie, ne ești bucurie, ne ești alinare, ne ești veșnicie, ne ești mângâiere... toate acestea, răsărind din inima unui ,,biet", dar fericit, pentru munca depusă, poet...


Chiuzbaia, 7 iulie 2020 (V.B.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu