joi, 16 iulie 2020

Pandemia nu este compatibilă cu democraţia



 Se înţelege că medicii pun izolarea, carantina, purtarea măştilor, păstrarea distanţei fizice, toate măsurile de limitare a pandemiei în interesul colectivităţii, mai presus de interesele individului.
În primul rând lumea ar trebui să ştie că de când au apărut pandemiile absolut toate măsurile au fost impuse de sus în jos, de la şeful statului, de la guvern şi parlament spre instituţiile subordonate, iar cetăţenii nu au altă variantă decât să le respecte. Motivul este simplu: pandemiile nu pot fi anulate nici prin hotărâri de guvern, nici prin votul în parlament, nici prin referendum.
Acest centralism al deciziilor pune două probleme majore. În primul rând populaţia are nevoi care vin în contradicţie cu priorităţile stabilite de autorităţi. Oamenii au nevoie de bani. Pentru a câştiga bani trebuie să muncească. Interzicerea unor activităţi, cum sunt cele legate de industria turismului, limitează dreptul oamenilor de a munci pentru a-şi câştiga existenţa, de a-şi întreţine familia. În această situaţie este de la sine înţeles că indivizii afectaţi vor contesta măsurile autorităţilor statale.
Un alt tip de problemă ţine de drepturile individuale. Acestea, prin măsurile dictate de guvern, de parlament, de instituţiile statului, limitează drepturile şi libertăţile individului. În plus, există posibilitatea ca autorităţile de abuzeze prin  luarea unor măsuri restrictive exagerate.
Exact în această situaţie ne găsim noi acum. Pe de o parte sunt limitate sau chiar interzise activităţi economice, exemplul cel mai concret fiind cel din domeniul HORECA, pe de altă parte încalcă dreptul omului la muncă, dreptul individului de a se deplasa liber, dreptul de a-şi petrece timpul liber cum şi unde doreşte.

Pandemiile nu sunt compatibile cu democraţiile.

Nimeni nu poate contesta, nici măcar guvernul, că prin măsurile luate, nu se încalcă anumite drepturi şi libertăţi individuale. Dar trebuie să se ştie că în cazul unei pandemii la nivel planetar în mod normal primează dreptul colectivităţii la viaţă, nu a indivizilor care vor să facă tot ce făceau înainte de pandemie. De exmplu nu se mai pot face chefuri de sute de persoane la Vama Veche. Desigur, drepturile celor care iubesc fenomenul Vama Veche este încălcat. La fel, sunt încălcate şi drepturile celor care iubesc teatrul, spectacolele de muzică şi meciurile sportive. Aici, puterea executivă poate pune în balanţă distacţia şi viaţa. Normal că viaţa şi sănătatea au prioritate. Întrebarea este cum ar putea un guvern impune restricţii necesare pentru protejarea vieţii şi sănătăţii populaţiei fără să supere o anumită parte din rândul populaţiei? Nu are cum să facă lucrul acesta. Ce sacrifici? Pui în pericol întreaga societate pentru mofturile unui grup minuscul?
Aici ar fi momentul să vedem ce drepturi şi libertăţi consideră protestatarii ieşiţi în stradă că sunt încălcate? Este vorba cumva despre libertatea presei, despre dreptul la libera exprimare a opiniei? Nu. Este vorba despre drepturi destul de prozaice, chiar banale.
Situaţia politică din România era destul de confuză şi fără pandemie. Pandemia a surprins în exerciţiu un guvern minoritar, fără o majoritate parlamentară care să-i susţină iniţiativele.
Sunt politicieni şi partide care confundă lupta politică şi electorală cu lupta anti-coronavirus. Pandemia a întors lumea pe dos, a iversat polii ideologiilor şi doctrinelor.
PSD din fost campion al încălcării drepturilor şi libertăţile individului, din partid-stat, s-a transformat în apărătorul drepturilor şi libertăţilor individului.
PNL, din partidul care făcea parte din opoziţia democratică a anilor „90, a devenit partidul care încalcă drepturile şi libertăţile individului.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a câştigat primul mandat acuzând PSD-ul că îngrădeşte dreptul românilor din străinătate de a vota.
Foarte probabil, pandemia nu se va termina până la algerile din 27 septembrie. Fiind obligatorie păstrarea distanţei fizice evident că la urne va fi o mare înghesuială.
Este posibil ca o parte dintre alegători să nu ajungă la urne. Aşadar, cu ocazia alegerilor locale şi parlamentare, va veni rândul PSD să acuze guvernul PNL că îngrădeşte libertatea cetăţenilor de a-şi exercita dreptul de vot.
Ce s-a schimbat? A întors cumva pandemia lumea pe dos? Nici vorbă. Pur şi simplu politicienii profită de lupta anti-coronavirus în scop politic şi electoral.
Aici se integrează şi protestele de stradă organizate în numele încălcării  libertăţii şi drepturilor individului.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu