sâmbătă, 2 iulie 2022

La mulţi ani, Domnule academician ION POP!


 Eveniment cultural de mare ținută culturală desfășurat în “Grădina lui Ion”(că o fi a D-lui acad. ION POP, a d-lui primar ing. Ioan Mătieș...), Mireșu Mare.

A fost o deosebită onoare pentru mine să particip la acest moment aniversar.

Desigur, este un privilegiu să vobeşti despre domnul academician Ion Pop, acasă la Căminul cultural, în care cuvântul său a răsunat de atâtea ori cu greutatea marelui poet, profesor universitar,critic literar și mai ales Fiu al comunității noastre, a personalităţii de cultură totală, bazată pe echilibrul şi interacţiunea ştiinţei şi artei, a competenţei date de o serioasă informare ştiinţifică şi a grijii pentru viaţa cetăţii în care are rădăcinile.

A rosti sau a scrie cuvinte elogioase despre academicianul Ion Pop poate părea multora superfluu și este, oricum, riscant din mai multe puncte de vedere, având în vedere că, eu nu sunt nici măcar licențiată în litere. De ce riscant? Mai întâi, Domnia Sa nu mai are demult nevoie de elogii, fiindcă este de decenii arhicunoscut în calitatea prin care s-a ilustrat, dincolo de vremuri și de regimuri politice, aceea de personalitate științifică de valoare națională și internațională. În al doilea rând, atâtea laude justificate și binemeritate i s-au adus de-a lungul timpului, încât oricine riscă să fie redundant, repetând vorbe care se știu.

 Dar, nu pot să nu aștern din emoțiile trăite: Îmi tremură cugetul, deși ar trebui poate să trăiesc modest bucuria, fără a o “trâmbița” pe social-media.  Oricum, am lăcrimat alături de cei mulți prezenți în sală, la citirea  Domniei sale din opera binecunoscută. Nu puține au fost și emoțiile Dumnealui. Ori în sală, a fost “toată floarea cea vestită” a literaturii din împrejurimi, ba și din alte colțuri de țară - despre personalitățile prezente nu voi spune eu - veți afla de bună-seamă din surse autorizate cum ar fi Nord Literar, Graiul Maramureşului sau blogul Moara lui Gelu. Nu poți să nu remarci spiritul profesorului, care are prospeţimea tinereţii, vigoarea minţii şi capacitatea de a se entuziasma în faţa valorilor intelectuale şi a noutăţilor ştiinţifice. Are acea inocenţă care vine din structura unei personalităţi care şi-a păstrat neştirbite idealurile şi valorile tinereţii timpurii.

Dacă n-ai fi citit încă creațiile poetului Ion Pop, ai fi aflat din selecția atentă a versurilor prezentate, adevărate lecţii de viaţă – multe! Ce mai’! O operă de o întindere şi varietate care dau complexe. Nu trebuia să știi multe despre Omul sărbătorit azi. Ar fi fost de ajuns să auzi alocuțiunile aduse de mari personalități ale culturii, prezente azi aici, care au avut șansa de a transmite întreaga lor gratitudine, respectul lor profund şi admiraţia nemărginită, atât pentru frumoasa vârstă împlinită cât şi pentru remarcabile contribuţii ştiinţifice - un înţelept între marii înţelepţi ai Academiei Române. Așa cum îl știam, Domnul academician,  este o prezenţă extraordinar de activă și în viaţa publică. Multe omagii și D-lui primar ing. Ioan Mătieș, care și-a dovedit încă o dată competența de a face față fiecărei fațete a vieții pline, în poziția de primar. Multe şi infinite felicitări și d-lui viceprimar Ghiță Tânc și întregului personal al Primăriei pentru deosebita pregătire și găzduire!  Sigur, că un rol responsabil a revenit, d-lui prof .Gelu Dragoș, ziarist, poet și scriitor! Mulțumim tuturor pentru această sărbătoare a sufletului!

                                                                             Prof. Emilia POP



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu