vineri, 23 septembrie 2022

Oprește-mă la tine Maramureș


Nici de data asta nu m-ai oprit, Maramureș frumos! Încă nu ai pus la bătaie toate resursele, comorile și puterea de seducție, deși împuternicitul desemnat de tine cu aceasta misiune nobilă și complicată a făcut salturi mortale să te reprezinte și să te arate lumii, în toată splendoarea ta!

Și anul acesta, toamna mea a debutat cu o incursiune magnifică în acele plaiuri binecuvântate de Dumnezeu, în care omul, cerul și natura se contopesc, se identifică unui cu alții și se oferă total vizitatorului, rezervâdu-și drept tribut, câte o părticică din sufletele care au trecut hotarul Edenului mioritic.

Douăsprezece ore de călătorie au fost răsplătite cu revenirea în Chiuzbaia, după un an ce a trecut ca gândul și regăsirea cu prieteni dragi, ce ne-au primit în casa lor cu masa pusă, cu zâmbetul pe buze și generozitatea unică și fermecătoare a maramureșeanului autentic, care nu se dezminte niciodată!

După o cină tipică, unde slana, ceapa și horinca au făcut onorurile, acompaniate de alte preparate delicioase, am fost cazați la pensiunea din sat, care ne era deja familiară, de anul tre cut! La poalele muntelui Igniș,liniștea și pacea locului era spartă doar de lătratul protector al dulăilor, ce asigurau paza pensiunii.

Dimineată ne-am reîntors în casa soților Bele unde ceilalți oaspeți se treziseră și pregătiseră cafeaua și micul (mare) dejun! Binecuvântate momente, binecuvântați oameni, binecuvântate locuri...

Am petrecut împreună clipe vesele și fericite, ca un preludiu la ce avea să se întâmple în următoarele patru zile, în tabăra ,,Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp"

Din nou, pensiunea Rustic ne-a primit așa cum ne-a obișnuit deja, iar starostele nostru și-a intrat în rol, cu responsabilitate și exigență!

Astfel, am avut parte de momente superbe, care au ridicat la loc de cinste și onoare cultura, arta, literatura, talentul, frumusetea oamenilor, a tradițiilor, a costumelor maramureșene, în toată complexitatea și splendoarea lor! Ploaia ne-a fost tovarăș permanent, dar am adoptat-o cu drag și recunoștință, pentru că așa a fost voia Domnului.

Am cunoscut oameni noi și minunați, în vizită la Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare, un sanctuar al cărții și al culturii, de proportii impresionante, am călătorit pe bolta cerească la Planetariu, am explorat Casa Memorială Vasile Lucaciu din Șișești unde ne-am bucurat de o dimineață culturală de toată frumusețea și am fost tratați cu generozitate și ospitalitate.

Frumos, tare frumos!

Mulțumim, dragi ,,mușchetari",reprezentați cu admirabilă tenacitate de neobositul și omniprezentul Vasile Bele, care și-a onorat misiunea cu succes incontestabil și demn de respectul si recunoștința noastră a tuturor!

SILVIA GIURGIU



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu