Am trudit la zidirea poemului
El a cerut să aibă
Un loc fericit pe pământ
Greu a fost să aflu locul
Între o seară
Și o dimineață cu zorii limpezi" (ZIDIREA POEMULUI), pag.47, versuri, din volumul SCRIEREA CERULUI, de Gheorghe PÂRJA, (la asta mă gândesc!), un volum de poeme, care a apărut la Editura "Școala Ardeleană", Cluj-Napoca, 2020, ISBN 978-606-797-491-1, pag. 77, cu un cuvânt înainte - CUVINTE DESPRE POEZIA BUNĂ, semnat de poetul Ion MUREȘAN și desene de regretatul Mihai OLOS.
,,Scrierea cerului este, în calendarul poetului, cartea care marchează peste cinci decenii de când i s-a ridicat ceața de pe ochi, de pe suflet, de pe minte, de când a început să vadă lumea prin lentila poemului. De când Gheorghe Pârja a văzut Poezia. Și a fost văzut de Poezie", pag. 5, notează în prefața de carte I. Mureșan, și continuă, ,,Lumea vizibilă e străbătută de <<nori de fluturi>>, iar pe sub geamuri trec <<pești uriași >>, <<bărbați cu dealuri în palme>>, <<voci fără trup>>, trenuri ca niște <<laboratoare de himere>>, iar <<soarele e mic ca un scâncet de copil>>", pag. 6.
Laurențiu Ulici (1996), afirma despre poetul Gheorghe PÂRJA: ,,... se simte mai legat de șaptezeciști, prin firea lui, decât de congenerii lui optzeciști. N-a ținut să fie în pas cu moda, nu și-a schimbat uneltele, n-a apelat la un limbaj, altminteri la îndemână, cum bine știți este un limbaj inteligent acela al promoției '80, nu este numaidecât limbajul talentului, ci este limbajul inteligenței", coperta IV. Și tot aici, apare părerea lui Horia Bădescu, cel care, în 2014, afirma: ,,Gheorghe Pârja e o bucată de Desești, <<un bulgăr de humă>> purtat la înaltele școli ale poeziei și întors la vatră să contemple, din prispa casei părintești, spectacolul fascinant al universului și, mai ales, paradoxala minune numită om, viețuind între misterul impenetrabil și tăcerea țărânii, pe care se consumă alungarea din Paradis".
Mulțumesc autorului pentru o așa lectură!
Vasile BELE
Chiuzbaia, 15 iunie 2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu