Ministrul Educației, Monica Anisie, a recunoscut ca nu se vor putea respecta regulile de distantare sociala odata cu inceperea scolii in septembrie. Ea a mentionat ca se incearca gasirea de solutii in acest sens, sau de punere in practica a unor solutii adoptate deja de alte state europene.
Cand incepe scoala?
"Este adevarat, infrastructura scolara la acest moment nu ofera posibilitatea distantarii (…) si de aceea trebuie sa ne gandim cum anume am putea pune in practica o astfel de situatie, dar trebuie sa va spun ca noi ar trebui sa privim si catre celelalte state, cum anume au reusit sa realizeze acest lucru si de aceea la urmatoarea videoconferinta pe care o voi avea cu ministrii Educatiei voi prezenta si cateva dintre propunerile pe care le are Romania, dar voi asculta si propunerile pe care le au ceilalti ministri”, a declarat Anisie, la Romania Tv.
"Trebuie sa ne gandim cum anume am putea pune in practica o astfel de situatie, noi ar trebui sa privim si catre celelalte state, cum anume au reusit sa realizeze acest lucru. Dupa ce vom incheia cu examenele nationale trebuie deja sa gandim scenariul pentru noul an scolar si de aceea, in functie de evolutia epidemiologica la nivelul tarii noastre, va trebui sa gandim masurile cele mai bune pentru elevi si pentru profesori si aici includem si aceasta distantare fizica", a mai spus ea.
Scoala, din septembrie
Elevii si profesorii ar putea respecta reguli noi pentru intoarcerea la scoala, dupa vacanta de vara. Profesorul Alexandru Rafila, seful Disciplinei de Microbiologie al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" si seful Laboratorului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti considera ca este necesar ca elevii sa fie in numar mai mic in clase, pentru pastrarea sigurantei. Mai mult, el afirma ca si programul elevilor la scoala ar trebui decalat.
Totusi, ramane de vazut daca se vor gasi solutii pentru punerea in practica a acestor recomandari, in conditiile in care, in multe scoli, spatiul este insuficient. Exista unitati de invatamant in care elevii invatau deja in trei schimburi inainte de pandemie, iar zilele de cursuri se incheiau chiar si la ora 20:00. Prin urmare, pentru acesti elevi va fi imposibil sa fie repartizati in numar mai mic in clase.
Problema spatiului in scoli nu se reflecta doar in programul in trei schimburi, ci si in numarul de metri patrati pe care copiii trebuie sa ii imparta intre ei. Spre exemplu, exista sali de clasa de 33 de metri patrati in care urmeaza sa invete 32 de copii. Asadar, in sala ar trebui sa invete doar jumatate dintre elevi ca sa se respecte masurile de distantare sociala recomandate.
De asemenea, pentru a se tine cont de recomandari, programul profesorilor va fi dat peste cap si ar fi necesar sa lucreze ore suplimentare.
Normele legate de distantarea sociala prevad ca intre elevi si profesori sa existe distanta de doi metri, recomandata pentru limitarea infectarii cu coronavirus.
Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu