duminică, 7 iunie 2020

Micile incidente declanşează crizele majore


Declanşate de un eveniment aparent minor, protestele violente din Statele Unite, apar într-o perioadă în care întreaga planetă este preocupată de evitarea unor catastrofe provocate de virusul ucigaş căruia nu i se găseşte leacul.
Ca întotdeauna, marile crize apar în urma unor incidente minore.
Elevii învaţă la şcoală că primul război mondial a izbucnit în urma atentatului împotriva prinţului moşternitor al imperiului austro-ungar.
În realitate Europa începutului de secol 20 stătea pe un butoi de pulbere, glonţul sârbului Gavrilo Princip nefiind altceva decât pretextul aşteptat de toată lumea pentru declanşarea energiilor prea multă vreme ţinute sub obroc.
Poliţistul care şi-a pus genunchiul pe gâtul lui George Floyd intră în istorie împreună cu victima lui, aşa cum numele preşedintelui John Kennedy a rămas în istorie alături de numele asasinului său, Lee Harvey Oswald.
Întrebarea care preocupă acum întreaga lume este cum va rezolva preşedintele Donald Trump criza prin care trece cea mai puternică ţară din lume. Sistemul american are anticorpi şi cu siguranţă va depăşi momentul. Mai mult, este posibil ca preşedintele Trump să iasă întărit din această criză şi să câştige un al doilea mandat.
Oricât de important este rolul Statele Unite pentru păstrarea unui echilibru mondial, pe noi ne interesează problemele noastre.
Cum va ieşi România din criză? În ce măsură vor fi sprijinite firmele pentru a-şi putea relua activitatea? Cum vor fi utilizaţi banii primiţi de la Uniunea Europeană? Guvernul nu se mişcă cu viteza aşteptată de populaţia bulversată de măsurile luate în timpul stării de urgenţă şi a stării de alertă. Nu sunt destul de clare nici măsurile de relaxare luate până acum.
Sunt o sumedenie de întrebări care îşi aşteaptă urgent răspunsurile. Partidele de opoziţie au propriile lor variante, dar populaţia nu aşteaptă rezolvarea problemelor de la ele, ci de la guvern.
Situaţia din ţară este cu atât mai tensionată cu cât urmează două rânduri de alegeri. Ca şi când nu ar fi fost destul de multe probleme, apăruse şi o dispută privind stabilirea datei alegerilor.
Curtea Constituţională a tranşat această problemă: data alegerilor va fi stabilită de guvern, nu de parlament, cum dorea opoziţia. Parlamentului îi revine sarcina de a stabili cu cât se prelungesc mandatele aleşilor locali.
În fiecare zi se ivesc tot mai multe situaţii noi, lucruri neprevăzute.
Atacurile preşedintelui Iohannis la adresa PSD se intensifică de la o zi la alta. PNL urmează exemplul preşedintelui şi continuă să atace PSD ca şi când s-ar afla în campanie electorală.
Declaraţia premierului Orban că pe viitor se va folosi tot mai puţin cărbune pentru producerea de energie electrică a lovit ca un trăznet salariaţii din industria extractivă. Minerii ameninţă că vor pleca la Bucureşti pentru a protesta.
Istoricul mineriadelor este strâns legat de numele lui Ion Iliescu şi de partidul social-democrat, indiferent cum s-a numit. Are acum PSD capacitatea de a mobiliza muncitorii din Valea Jiului? O nouă mineriadă este ultimul lucru care-i lipseşte României.
Declaraţia premierului Orban nu este o simplă scăpare. Uniunea Europeană cere reducerea poluării prin renunţarea la extracţia de cărbune, dar decizia politică îi aparţine partidului aflat la guvernare.
Cu siguranţă Ludovic Orban nu şi-a dat seama ce consecinţe ar putea avea anunţul său. Dacă PSD în disperare de cauză va recurge la mineri, violenţele din Statele Unite şi unele ţări europene vor părea simple jocuri de artificii faţă de ce s-ar putea întâmpla la Bucureşti.
Istoria celor 30 de ani de lupte politice ne-a învăţat că micile incidente declanşează marile crize.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu