Știm
cu toții că nu putem opri procesul îmbătrânirii, care este total firesc și pe
care ar trebui să îl acceptăm, însă există câteva moduri prin care putem avea
grijă de alimentația noastră pe parcursul vieții. Îmbătrânirea ține de mai
mulți factori – cum ar fi mediul în care trăim, dar și istoricul familiei. În
timp ce fructele și legumele reduc riscul apariției bolilor de inimă, a
tipurilor de cancer, diabetului, obezității și a bolilor respiratorii, acestea nu
sunt singurele pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a-ți proteja
sănătatea.
1.
Leguminoase
Leguminoasele precum fasolea, mazărea, lintea sau
năutul reprezintă surse excelente de fibre și proteine pe bază de plante care
pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Ele mai conțin și numeroase minerale
și vitamine, cum ar fi vitamina B1, magneziu, fier și zinc. Nu au foarte multe
grăsimi, iar dieteticienii ne recomandă să includem cel puțin cinci porții de
leguminoase pe săptămână.
2.
Ouă
Chiar dacă au un conținut ridicat de colesterol,
cercetările arată că ouălele nu afectează nivelul general al colesterolului din
sânge. O analiză publicată în Journal of American College of Nutrition a
descoperit faptul că persoanele care consumă ouă, aproximativ șapte pe
săptămână, au un risc redus, mai exact cu 12%, de a avea un atac cerebral, în
comparație cu cei care au un raport mai scăzut.
3.
Frunze verzi
Frunzele verzi precum spanacul, varza, frunzele kale
sunt vitale pentru formarea globulelor roșii. Folatul, întâlnit mai des sub
denumirea de acid folic, din surse alimentare naturale ajută la protejarea
funcției creierului odată cu înaintarea în vârstă. Carotenii aduc și ei un grad
mai mare de antioxidanți, protejând împotriva descompunerii celulelor.
4.
Pește gras
Peștele gras, cum ar fi somonul, heringul, macroul
sau sardinele ar trebui să facă parte din alimentația ta. Numeroase studii
susțin că peștele gras este extrem de sănătos deoarece conține acizi grași
omega-3, care pot preveni pierderea memoriei și apariția depresiei.
5.
Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin vitamina A, potasiu, fosfor,
zinc, fier și au un gust diferit față de cartofii normali. Mai au și vitamina
C, ceea ce duce la întărirea sistemului imunitar. Îi poți folosi în nenumărate
combinații, de la supe creme, curry sau salate.
6.
Cafea
Îți vom da o veste extrem de bună, și anume că nu
trebuie să renunți la obiceiul tău de a bea cafea. Unii cercetători consideră
că poate reduce șansele de a face diabet sau infarct. În plus, ajută la arderea
grăsimilor și stimulează organismul, reușind să prevină și apariția anxietății.
Specialiștii ne recomandă să bem cu moderație.
7.
Ceai
De la ceai verde, negru sau chiar alb, indiferent de
tipul său, ceaiul a fost mereu recunoscut pentru beneficiile sale datorită
compușilor săi antioxidanți și antiinflamatorii. Potrivit mai multor cercetări,
ceaiul verde ar reduce riscul apariției cancerului la sân. Nu ar trebui să bei
mai mult de două-trei căni pe zi.
8.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este soluția ideală pentru un mic
dejun sănătos. Este bogat în proteine și are un conținut scăzut de glucide și
zahăr. Mai exact, 170 de grame de iaurt grecesc reprezintă 17 grame de
proteine, aproape 40% din doza zilnică recomandată. Îl poți combina cu granola,
fructe proaspete și îl poți folosi și drept dressing pentru salate.
9.
Avocado
Cu siguranță ai încercat până acum acest fruct
minune numit avocado, care conține minerale și vitaminele C, K, B, E și A, dar
și fibre și grăsimi sănătoase. Acesta mai are și 18 aminoacizi, potasiu, care
ajută la scăderea tensiunii arteriale și poate preveni inflamațiile și arsurile
la stomac.
10.
Fructe de pădure
De la zmeură, căpșuni, mure, coacăze sau afine,
acestea sunt excelente pentru alimentația noastră deoarece conțin antioxidanți.
Au foarte multe vitamine, minerale, dar și fibre, ajutând în combaterea
afecțiunilor antiinflamatorii.
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu