vineri, 10 iulie 2020

Nu ziua alegerilor este problema, ci campania



S-ar părea că indiferent de evoluţia pandemiei, data alegerilor locale este bătută în cuie. Interesul faţă de modul în care se va desfăşura procesul propriu-zis, în ziua de 27 septembrie, este însă depăşit de modul în care se va desfăşura campania electorală întinsă pe parcursul a 30 de zile.
Partidele, politicienii, candidaţii mizau până acum pe întâlnirile directe cu alegătorii, la târguri, în pieţe, la sărbători, în faţa bisericilor, în fabrici şi uzine. Toate acestea, inclusiv şi “door to door”,  vor fi de domeniul trecutului dacă nu scade numărul infectărilor.
Însuşi preşedintele Iohannis a ţinut să menţioneze că nu ziua alegerilor constituie o problemă, ci lunga perioadă de campanie.
Cum vor putea fi oprite partidele să nu se întâlnească deloc cu grupurile de alegători? Prin măsuri foarte stricte cuprinse în regulamentele de desfăşurare a campaniei electorale.
Restricţiile vor afecta în primul rând partidele mari.  PSD s-a specializat de-a lungul timpului în organizarea întâlnirilor electorale cu grupuri sociale defavorizate din sate şi cartiere sărace. Pe lângă promisiunile concrete – asfaltarea unui drum, introducerea apei, ajutoare sociale, etc. –  întâlnirile se mai lăsau şi cu mici atenţii constând în alimente şi băutură. Nu este străin de aceste practici nici PNL. Cum partidele mici şi mijlocii sunt rupte din cele două partide mari, nu sunt străine nici ele de aceste practici.
Există suspiciuni rezonabile că lupii singuratici ai partidelor, specializaţi în acte de caritate electorală, vor găsi metode să-şi distribuie ajutoarele contra promisiunilor de voturi.
Cum sunt interzise şi mitingurile, simpatizanţii USR-PLUS nu vor putea ieşi în stradă să mai scandeze „PSD – ciuma roşie” sau cine ştie ce alt slogan anti-PNL. Este posibil să fie adoptată şi o nouă lege a protestelor.
 Totuşi, campania electorală pentru alegerile locale promite să fie una dintre cele mai dure, în consonanţă cu tensiunea acumulată în societate în mult prea lungile perioade de restricţii.
Partidele se vor adapta situaţiei, iar la final se va putea observa că în linii generale rezultatele nu vor fi  foarte mult influenţate de pandemie.
Guvernul PNL a învăţat să gestioneze ţara aflată într-o situaţie excepţională luând măsuri excepţionale pentru protecţia populaţiei.
La rândul lor, partidele de opoziţie şi-au adaptat discursurile anti-putere la noua situaţie criticând duritatea restricţiilor.
Mesajele generale pro şi anti-restricţii vor fi preluate de sus în jos, de la conducerile centrale ale partidelor spre organizaţiile judeţene, orăşeneşti şi comunale.
Un subiect electoral atractiv va fi axat pe fondurile de susţinere a economiei oferite de guvern sau venite de la Uniunea Europeană. PNL, aflat la guvernare, va avea un ascendent serios asupra celorlalte partide, în special asupra PSD.
Promisiunile candidaţilor PSD nu vor avea acoperire pentru că preşedintele Iohannis nu va permite în nicio situaţie accesul PSD la guvernare. Acelaşi lucru este valabil pentru candidaţii celorlalte partide. În consecinţă sunt recomandate alianţele electorale în jurul PNL, ca posibil partid de guvernare şi după alegerile parlamentare.
USR-PLUS are avantajul că au un candidat comun cu PNL, la Bucureşti. Modelul Nicuşor Dan va fi preluat de multe alte localităţi, nu exclusiv în cazul partidelor de dreapta.
Intrate deja în precampanie, partidele caută cele mai avantajoase metode de a-şi maximiza rezultatele. Vom vedea alianţe şi înţelegeri dintre cele mai spectaculoase.
Dacă admitem că nu ziua alegerilor este problema, ci întreaga campanie electorală, trebuie să admitem şi că nu partidele în sine sunt cele mai importante, ci candidaţii desemnaţi de ele.
Pe parcursul campaniei electorale, candidaţii sunt mai importanţi decât partidele sau alianţele care îi susţin. Cu condiţia să fie bine aleşi, pe criterii de integritate şi profesionalism la alegerile locale nu partidul contează, ci omul propus pentru o funcţie atât de importantă la nivelul comunităţii.
De aceea, la alegerile locale candidaţii devin ţintele predilecte nu doar a adversarilor politici, a presei, ci şi ale reţelor de socializare.
Pandemia va schimba multe lucruri, dar nu şi exigenţele alegătorilor faţă de cei care le cer voturile.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu