marți, 2 iulie 2019

Competiţiile interne în partide


Pentru o scurtă perioadă, datorită congresului, toate privirile au fost focusate pe PSD. Noile vedete ale euroalegerilor au intrat într-un con de umbră mai devreme decât ar fi fost normal. Lipsa de interes dăunează grav sănătăţii electorale a oricărui partid, ca să nu mai vorbim de persoane. Un politician despre care nu se mai vorbeşte, de bine sau de rău, este terminat. Cariera lui, indiferent de poziţia pe care o ocupă, indiferent de strădaniile lui, se apropie de sfârşit.
De la cel mai înalt nivel, la cele mai insignifiante personaje de la nivel local, regula este aceeaşi. Exemple pot fi date cu nemiluita, de sus şi de jos. Primari, preşedinţi de consilii judeţene, consileri locali şi judeţeni, după ce-şi pierd funcţiile, îngroaşă rândurile iluştrilor anonimi. Rămân în memoria colectivă doar cei care luptă împotriva uitării încercând să atragă atenţia presei asupra lor.
Clasa politică se primeneşte. Figuri vechi sunt înlocuite cu feţe noi. La toate partidele, într-un ritm foarte alert, am spune chiar nemaiîntâlnit de multă vreme, s-au produs schimbări radicale.
În partidul cel mai hulit, PSD, s-a schimbat întreaga echipă de conducere. Schimbările de la vârf sunt semnale că vor continua la filiale.
La PNL a apărut o figură nouă, Rareş Bogdan. Ascensiunea lui fulminantă a speriat conducerea şi a fost rapid obstrucţionat ca să nu ajungă la conducerea PNL Bucureşti.
USR, prin natura lui este un partid al figurilor noi. Rând pe rând cei dornici de afirmare ies din anonimat. Strada, ca şi reţelele de socializare, unifică, egalizează, nu personalizează.  Este şi motivul pentru care Dan Barna a început să frecventeze studiourile de televiziune, chiar şi cele considerate pro-PSD. Astfel într-un timp foarte scurt a reuşit să-l depăşească în popularitate pe partenerul său, Dacian Cioloş.
Fenomenul se amplifică pe măsură ce se apropie alegerile.  Încet, dar sigur, USR-PLUS se clasicizează. Cei mai proaspeţi politicieni încep să se apropie de alegători în mod nemijlocit. Unii dintre ei conştientizează că nu devii politician doar participând la mitinguri, la proteste de stradă. Politician este cel care se lasă modelat de mass media tradiţională. Strategii au observat că un câine care merge pe sârmă atrage mai multe aprecieri pe facebook decât un politician care-şi înjură adversarii pe contul său de socializare sau pe un site pe care şi-l improvizează.
Politica înseamnă, acum ca şi în urmă cu 2000 de ani, participare la dezbaterile din agora, contact vizual direct cu cetăţeanul de rând.
Să fi ajuns politicianul român la o deplină maturitate civică? A ajuns politicianul de top să înţeleagă că politica nu funcţionează ca un ceas stricat, ci ca un mecanism bine reglat, ca un sistem constant, dar perfectibil, din mers? Un Liviu Pleşoianu printr-un discurs coerent, logic, a reuşit să se impună nu doar în faţa delegaţilor la congresul PSD, ci şi în faţa unora care dispreţuiesc PSD-ul.
În politică totul are o logică. Persoane care fac acelaşi lucru obţin feedback-uri diferite. Ludovic Orban a strigat la unison cu Rareş Bogdan, dar numai unul a fost considerat că a ridicat PNL pe prima poziţie la euroalegeri.
Competiţia internă într-un partid este mai acerbă decât confruntarea externă.
Dan Barna merge umăr la umăr cu Dacian Cioloş, dar numai unul va fi desemnat candidat prezidenţial, considerându-se că s-a detaşat de partenerul său şi are mai multe şanse.
Pe măsură ce se apropie data alegerilor, fie că este vorba despre prezidenţiale, locale sau parlamentare, în partide primează competiţia internă. Este ceva similar cu evoluţia speciilor, dar, în politică, selecţia nu se face în mod natural, ci prin şmecherii.  Este ceva similar cu lupta plantelor cu buruienile, bătălia porcului cu pesta africană.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu