marți, 2 iulie 2024

EURO 2024! Dramatism total! Slovenia pleacă acasă fără să piardă vreun meci, Portugalia merge în sferturi!

Locul 6 îl ocupă Portugalia in clasamentul FIFA, în vreme ce Slovenia e pe 57, undeva pe la mijlocul ierarhiei mondiale. Din această perspectivă, meciul de aseară avea o favorită certă, numai că (și) această ediție a europeanului a arătat că una e pe hârtie și altceva în teren.

Remarcabilă este prezența masivă a țărilor din estul Europei la turneul final (România, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Serbia, Georgia, Polonia, Ucraina, Croația) și evoluția mulțumitoare, în general, al acestora. E un semnal clar că diferențele, la nivel de națiuni, nu sunt chiar atât de prăpăstioase.
Aseară Slovenia a rezistat eroic în fața Portugaliei 120 de minute, pe Frankfurt Arena, chiar dacă în minutul 95 lusitanii au beneficiat de un penalty ratat de inegalabilul Ronaldo, sau apărat de bravul Jan Oblak, care se vede că îl ține pe bună dreptate pe bancă pe Horațiu Moldovan la Atletico Madrid.
La 39 de ani, Ronaldo, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, a izbucnit în lacrimi după ratare, dar susținerea unanimă a colegilor de echipă l-au făcut să meargă mai departe și chiar să își asume responsabilitatea executării primei lovituri de departajare, de data asta lăsându-l fără replică pe Oblak. Din acest aluat sunt construite marile caracter, care plâng în hohote pentru o nereușită, apoi bucură o națiune care plânge de fericire.
Evident că nu Ronaldo a fost eroul portughezilor ci Diogo Costa, cel care a menținut poarta intactă după ce trei sloveni și-au încercat norocul de la punctul cu var, însă nenorocul lor a fost că în poartă se afla un om de netrecut. În schimb Ronaldo, Bruno și Bernardo Silva l-au ciuruit pe Oblak și Portugalia rămâne trecută în statistici că a învins Slovenia cu 3-0, după loviturile de departajare.
Așadar Portugalia merge în sferturile de finală unde o așteaptă Franța, care s-a calificat fără strălucire, în schimb Slovenia părăsește competiția fără înfrângere, după ce a încheiat patru meciuri la egalitate.

Grigore CIASCAI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu