joi, 25 iulie 2024

Singurul câștig e prezența masivă a suporterilor lângă naționala de fotbal!

S-a făcut mare tam-tam cu calificarea cu mare șansă din grupa modestă în care am fost sortiți în preliminariile turneului final EURO 2024. Șansa i-a fost aliat lui Edi Iordănescu și în grupa din Germania, chiar în primul meci, decisiv, în care Ucraina părea plecată, cu gândul, la nenorocirile provocate de puținul la minte putin și a jucat deplorabil. A fost, de fapt, singurul meci în care România a însemnat ceva.

Apoi tricolorii „de suflet” s-au chinuit rău, s-au făcut greșeli mari de componență și dinamică tactică, dar cu mâna Providenței pe creștet, s-au calificat în „optimi”. Unde Olanda din Țările de Jos i-a demolat, arătându-ne clar cam la ce nivel suntem cu adevărat.
Marele câștig la EURO 2024 l-a reprezentat prezența masivă a suporterilor români alături de echipa națională. Suntem un popor emoțional și, lipsind atâția ani de la un asemenea eveniment, lumea a venit să vadă echipa națională.
Spectacolul creat de români în orașele și pe stadioanele Germaniei a fost un adevărat motiv de mândrie națională. Compromis, în mare parte, de găselnița, total neinspirată, ca și cu „Generația de aur”, acum cu „Generația de suflet”. Definire nefastă, taxată de inamovibilii cu capul pe umeri. Argumentat simplu: naționala numită „de suflet” aduce a înfiere „de suflet” și nu e cazul.
Statistica meciurilor din cei doi ani ai lui Edi Iordănescu la echipa națională nu-i îmbogățește CV-ul…
După CV, singurul „înfiat” la actuala națională, un fel de-a zice, poate fi Edi Iordănescu. Numirea sa la echipa reprezentativă… re-pre-zen-ta-ti-vă, da?!… fiind mai mult o decizie subiectiv politică, repet, palmaresul său de antrenor, până atunci, nerecomandându-l pentru asemenea onoare….
… Exercitată pe parcursul a doi ani (fix, din 5 ianuarie 2022), în 28 de meciuri: 10 victorii, 8 egaluri și 10 înfrângeri, golaveraj 37-28, posesie 50%, ocazii mari/meci 1,36, media șuturilor spre poartă 13,6, meciuri fără gol primit 9. Este statistica celor de la Sofa Score, nu le-am scos eu din joben.
Dacă aș mai aminti echipele mici care ne-au blocat sau șansa cu care am câștigat, când nimeni nu se mai aștepta, după felul în care evolua echipa, prezența sa la conducerea naționalei, în acești doi ani, este modestă.
S-a „salvat”, un fel de-a zice, prin entuziasmul unic până acum a zeci de mii de români, mulți muncind în străinătate, cu dor mare de „acasă” sub orice forme, care au creat momente de încurajare apreciate și de presa mondială.
Concluzionând, „de suflet” și „cu suflet” au fost suporterii care au creat această atmosferă unică, superbă, de „podium” european, ca prezență și încurajări. Acestea vor rămâne!
…Iar nouă nu ne mai rămâne decât să ne rugăm ca ea, atmosfera „națională”, să fie practică din ce în ce mai numeroasă, colorată pașnic, a masei imense de suporteri care vin „cu suflet” să susțină echipa reprezentativă… re-pre-zen-ta-ti-vă, da?!
Edi… Iedi… nici nu mai știu cum să-ți spun… nu merge și „de suflet”, și „de bani”! Oricât ar fi de mulți…
Cât despre Edi Iordănescu, revenit acasă… adică chiar acasă, în sensul cela profund al termenului „acasă”… a intrat în tratative cu președintele FRF pentru prelungirea contractului. Și au trecut săptămâni de negocieri, în care n-au găsit limbajul și cifrele înțelegerii.
…Ni s-a dat de înțeles că n-ar fi vorba de bani, ci de dorința lui Edi Iordănescu de a fi mai mult în mijlocul familiei. Numai că presa vuiește că l-ar aștepta „peșteri” pline cu averi în lumea lui Ali Baba. „Golful” cu bani înghite tot. Când nimic nu este mai râvnit și te obligă, ca bun român, să conduci echipa națională. Echipa re-pre-zen-ta-ti-vă, da?! Din păcate, mă așteptam la așa ceva… tare deprimant…
Dragă Edi… Iedi… nici nu mai știu cum să-ți spun… nu merge și „de suflet”, și „de bani”! Oricât ar fi de mulți… Abandonând visul oricărui antrenor, acela de a-și antrena cât mai mult timp echipa națională… re-pre-zen-ta-ti-vă, da?!… și, prin victorii, să-și servească poporul, deziderat nobil, sublim într-o singură viață dată din mângâierea Domnului.
Știu, sunt desuet. Trăim vremuri sălbatice, în care doar banul contează. A-ți servi țara și a aduce bucurie poporului tău nu mai contează, nu mai dă nimeni doi bani pe „prostiile” astea depășite… Banul, doar banul și cât mai mult, este vânat și contează.
În cazul tău, dragă Edi… Iedi… nici nu mai știu cum să-și spun… vom vedea. Dacă într-adevăr vrei să stai mai mult cu familia, doar timpul ne-o va spune… E foarte posibil pentru că vei avea toate condițiile să o iei cu tine… la Ali Baba… Golful e superb… Putred de bogat și superb…
Cornel Dinu, fragment din editorialul publicat în fanatik.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu