joi, 23 iunie 2022

La revedere!

 

                                              Buzău, am pornit... Să ne vedem sănătoși!

Motto:

A - Adevăr & Autenticitate;

S - Sinceritate & Sârguință;

C - Credință & Cuvânt;

I - Iubire & Iertare;

O - Onoare & Ospeţie;

R - Rugăciune & Respect;

În perioada 24-26 iunie a.c., la Buzău, se va organiza/desfășura Conferința creștină ASCIOR (Asociația pentru Civilizație Ortodoxă) - ,,Uniți prin credință pentru viitor". Am lăsat toate treburile gospodărești în grija Bunului și Dreptului Dumnezeu, mi-am făcut semnul Sfintei Cruci și am pornit cu cele mai sincere gânduri, ridicând o umilă rugăciune pentru ocrotire, apărare și sprijin. Pentru mine, întâlnirea aceasta are o semnificație aparte... pentru că iubesc Buzăul și prietenii de aici/acolo, har Domnului, și pot să mă laud că sunt câțiva. Deși aș fi vrut să rămân toate cele trei zile cât se va desfășura această conferință, dar din pricina ,,aglomerație" de evenimente, acest drum va fi, în fapt, ,,un tur de forță", adică ,,un pas aici și altul înapoi". Abia aștept să ne (re)vedem, dragii mei.

Gândurile bune și respectul profund să vă pătrundă înmiit sufletele. Duc cu mine, în tolba sufletului, bucuria întâlnirii. Și mai duc ceva - special pregătit pentru această conferință. Din drag pentru tot ce înseamnă Chiuzbaia (MM), în fapt, satul copilăriei mele, am pregătit un eseu cu Mănăstirea de la Chiuzbaia... Eu, i-am spus (și mereu îi voi spune!) - ,,Mănăstirea Chiuzbaia - un colț din raiul pământesc". Rămâne doar să îmi dați dreptate!

*******

Motto:

,,Unde te duci,

întreabă lumina cuvântului nerostit

spre adevăr și libertate

se auzea asfințitul ecoului adormit

într-un palat de rouă.

Visul încă năștea dorințe

între poet și muză

între un răsărit de poveste

peste vârfuri de stele

cresc roadele emoțiilor ivite

din clipa de adevăr".

(Vasile Bele, fragment poemul Peste vârfuri de stele)

Dar, înainte de toate, îmi voi respecta cuvântul și promisiunea făgăduită fârtatului Nelu Danci (poetul popular din satul Plopiș), cu permisiunea domnului președinte ASCIOR - Ioan Nicolae Mușat, rugându-l să îmi îngăduie două minute pentru a transmite mesajul fârtatului. În speță este vorba despre faptul că Nelu Danci nu poate fi prezent la această conferință, din motive obiective, (motivate, pe cuvânt!) și mi-a dat dispensă să îi prezint cea mai proaspătă apariție editorială. Este vorba despre volumul de versuri ,,Din izvoare satului tradițional", apărut la Editura Armonii culturale, 2022, un volum cu totul și cu totul special, pentru că, prin această minunată apariție, poetul popular Nelu Danci, își marchează ,,Borna 70", a vieții. Să îi dorim mulți ani cu sănătate și bucurii alături de cei dragi. Pentru că se pregătește de petrecere (motivul principal al absenței Domniei Sale), îl asigur de mare și mult respect, voi onora și invitația de participare, pentru data de 25 iunie (sâmbătă), începând cu ora 16.00. Drag prieten, așa voi face cum am discutat și te asigur că dl. Președinte ASCIOR (membru fondator) Ioan Nicolae Mușat va fi îngăduitor și îmi va permite să transmit acest mesaj, tot așa cum sunt convins că, de această dată, ești motivat. Să ne (re)vedem sâmbătă cu sănătate și bucurii.

******

Motto:

,,Lacrima albastră a unui sărut de rouă

își va opri izvorul iar cântecul unui răsărit

va umplu inimile muzelor cu seninul unui zbor.

Piatra și culorile de umbră vor veghea

asupra ecoului adormit într-un zâmbet

de poet".

(Vasile Bele, fragment poemul Ecoul unui vis de rouă)

Alt mare și emoționant motiv al prezenței mele la această conferință, este faptul că vreau să cer acceptul domnului președinte ASCIOR, Ioan Nicolae Mușat, ca revista DIN VATRA SATULUI, (fondată în anul 2009, având ca membri fondatori - Gheorghe Ursan, Cristina Bele, Ramona Ursan, prof. Florica Jurasko, Marius Săsăran și subsemnatul), începând cu numerele viitoare să apară și sub ,,RECOMANDARE ASCIOR", adică un proiect literar recomandat de ASCIOR. Sunt curios ce răspuns primesc și, drept urmare, vă mărturisesc faptul că am înmiite emoții. Fac următoarea remarcă, de interes operativ - această revistă are deja acceptul și recomandarea revistei ,,Mărturii maramureșene", (membru fondator Radu Botiș), un motiv în plus de a mulțumi pentru această onoare și bucurie. Este un privilegiu, zic eu, în acest moment să primești sprijin, colaborare și recomandare din partea unei alte entități literare de marcă. Mulțumim, revista ,,Mărturii maramureșene"! Mulțumim, scriitorului Radu Botiș! Doamne ajută!

Gramatical, aici, la Buzău, în aceste zile se vor conjuga verbele - a iubi, a respecta, a zâmbi, a dărui, iar substantivul Prieten, se va scrie ca un substantiv propriu. Matematic, aici, la Buzău, în aceste zile ,,unu plus unu" și cu încă unu și cu încă unu... va fi o sumă, dar în fond, toți vom fi un unu - vom gândi la fel, vom zâmbi, vom avea emoții și vom dărui emoție. Vom respira, vom gândi, vom trăi fiecare clipă cu intensitate maximă - mulțumind, Bunului Dumnezeu și-apoi ASCIOR-ului.

 

Vasile BELE

23.06.2022 Buzău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu