joi, 23 iunie 2022

Limbaj de criză. Azi plafonarea


Începând din anul 1990, imediat ce limba de lemn din timpul regimului comunist a fost decretată moartă şi îngropată, noi cuvinte au intrat în limbajul uzual al românilor.Trecând peste termeni specifici democraţiilor, libertate, stat de drept, evident democraţie, etc. etc. unul din cuvintele-cheie a fost implementare. Este încă pe limba politicienilor. Totul trebuie „implementat”. În timpul lui Ceauşescu se spunea „transpus în practică”.

Cade în sarcina lingviştilor să explice evoluţia limbii române în această perioadă de peste 30 de ani. Pandemia a venit cu propriile ei formule, „distanţarea socială” câştigându-şi o mică şi trecătoare notorietate, la fel ca „restricţiile” şi „relaxările”. Guvernele României din timpul pandemiei au mizat mai mult pe relaxări decât pe restricţii. Din motive electorale.

Odată cu trecerea de la pandemie la criza energiei, a petrolului şi gazelor, scumpirile au adus în scenă un nou cuvânt: plafonare. Pe tema plafonării preţurilor la carburanţi a avut loc miercuri, 22 iunie, o şedinţă a coaliţiei de guvernare. Fiecare partid a venit cu propria variantă. Toate trei, PNL, PSD şi UDMR vor să oprească morişca creşterii preţurilor, dar fiecare în felul său. Social-democraţii parcă strigă mai tare. Au şi dreptate ţinând seama că ministrul de finanţe este din partidul lor, şi el trebuie să facă rost de bani la buget, dar în acelaşi timp să şi dea impresia că ajută populaţia să treacă prin criză.

Misterul creşterii preţului la carburant a fost dezlegat. Dintr-un litru de benzină şi motorină statului îi revin patru lei, sub formă de accize, ca la pălincă. Deci domnul stat are tot interesul să urce preţul la pompă, pentru că în felul acesta completează golurile din vistieria statului. Dar lucrul acesta nu poate fi spus pe faţă. Guvernul, liderii partidelor din coaliţia majoritară, recurg la tot felul de explicaţii, principalul vinovat pentru scumpiri, pentru criza actuală, fiind scos războiul din Ucraina.

Marile democraţii occidentale, cu industria lor dezvoltată, dintr-o dată au constatat că prosperitatea lor se datora într-o bună măsură importurilor de materii prime ieftine din Rusia lui Vladimir Putin. Pentru o palmă de pământ pe care Federaţia Rusă doreşte să şi-l anexeze, întreaga planetă sare în aer. Desigur, este invocată democraţia, libertatea, integritatea teritorială a unei ţări, diferite articole din dreptul internaţional care dovedesc fără putere de tăgadă că Rusia a comis o agresiune asupra Ucrainei. De la declanşarea crizei scumpirilor la utilităţi majoritatea ţărilor au luat contramăsuri. România pare să fie singura ţară din UE care, până acum, nu a luat nicio decizie. În urma şedinţei coaliţiei, aşteptată de întreaga populaţie, s-ar părea că nu s-a ajuns la niciun rezultat demn să fie făcut public. Nu se plafonează preţurile, nu se reduc nici accizele, nici TVA-ul nu scade. Şi totuşi, lucrurile nu rămân aşa cum erau. Se vor da compensaţii. Liderii partidelor coaliţiei de guvernare îşi asumă riscul declanşării unor proteste la nivelul întregii ţării. De la blocarea staţiilor de carburanţi până la o revoltă generală nu este decât un pas.

Ce poate urma? O grevă generală, un mare miting în faţa guvernului sau ruperea coaliţiei? Nicio variantă nu rezolvă problemele sociale apărute în România odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.

Are guvernul o soluţie în criza preţurilor pe care o tot amână până în ultimul moment când populaţia o să spună „aşa nu se mai poate”? Poate că, din înalte raţiuni de stat, conducerea ţării, micul grup din jurul preşedintelui, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, guvernatorul BNR, au ajuns la concluzia că este mai important să se menţină macroechilibrul economic decât să satisfacă doleanţele populaţiei. Câtă vreme preţurile sunt ridicate, se încasează mai mulţi bani la buget. Pe termen lung, poate că guvernul procedează corect lăsând piaţa liberă.

Din punct de vedere electoral, costurile politice ale refuzului de a plafona preţurile, în ciuda compensaţiilor promise, le va suporta PNL.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu