miercuri, 1 iunie 2022

Ioan-Aurel Pop i-a scris ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, după ce accesul la unele documente aflate în depozitele Arhivelor Naționale a fost restricționat!

 


Președintele Academiei Române, dr. Ioan-Aurel Pop, i-a scris ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, după ce accesul la unele documente aflate în depozitele Arhivelor Naționale a fost restricționat, cu motivația că trebuie să fie inventariate, pentru a fi marcate cu „informații secrete”, relatează news.ro.

Profesorul Ioan-Aurel Pop i-a cerut ministrului Bode să  ia măsuri rapide pentru  eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria României.

„Este o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, s-a exprimat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Oficialii Arhivelor Naționale au transmis că toate documentele solicitate sălilor de studiu  vor trece printr-un filtru al cenzurii, urmărindu-se oprirea accesului la informaţiile clasificate, indiferent de creator, conţinut şi anul în care au fost create aceste documente, pentru „respectarea măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate”.

Această decizie a fost aspru criticată recent și de istorici. Spre exemplu, în opinia lui Mircea Stănescu,  „arhivistul devine un simplu instrument al Serviciilor de Informații”. Istoricul a avertizat că blocarea accesului oamenilor la informații reale, înseamnă distrugere directă a istoriei.

Jos cenzura din arhive!

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu