sâmbătă, 11 iunie 2022

SCRIITORUL ANULUI - Criticul literar prof. univ. dr. Muntean Delia

 

Ziua Scriitorului 2022 Baia Mare, un nou prilej pentru a distinge băimărenii care sunt adevărați ambasadori ai orașului nostru și ai culturii.

Vineri, 10 iunie, la Colonia Pictorilor, în prezența unui public elevat, a avut loc decernarea premiilor oferite, anual, de către Asociația Scriitorilor Maramureș, de reprezentanța Uniunii Scriitorilor din România, filiala Maramureș și revista ”Nord literar” care apare sub egida Consiliului Județean.

Premiile în bani au fost oferite de către primarul Cătălin Cherecheș, care a spus: ”Am avut onoarea și în acest an să fiu parte a unui moment special, aniversar, în care aducem în fața comunității băimărene talentele pe care municipiul le are.  Un moment în care mulțumim pentru tot ceea ce scriitori fac pentru comunitate, pentru evoluția acestui oraș, pentru șlefuirea comunității noastre. Momentul în care îi premiem pe cei care și-au  arătat în cel mai consistent mod talentul și cărora le-a fost recunoscută creația adusă în fața publicului. M-am bucurat foarte  mult să întâlnesc oameni dragi mie, de la cei care m-au educat din perspectivă școlară, până la cei  care m-au susținut și mi-au fost aproape din perspectivă sufletească”.

Iată premiile oferita anul acesta de către președintele Săluc Horvat și poetul Gheorghe Pârja:

Premiul pentru secțiunea "Tânăr Scriitor" a fost acordat în acest an Cameliei Maria Nistor, elevă a Colegiului Național "Mihai Eminescu", pentru debutul în volum și maturitatea discursului poetic, autoarea cartii "Cheia spre infinit". A debutat cu primul volum la numai 15 ani și este membră a cenaclului "Voci eminesciene". Același premiu a fost acordat și elevului Bogdan Vanca, de la Colegiul Național " Mihai Eminescu", pentru inițiative deosebite în plan literar și pentru conducerea cenaclului "Voci eminesciene". Sunt recunoscător că avem astfel de tineri în Baia Mare! 

Premiul "Scriitorul Anului" și "Marele premiu pentru literatură" a fost decernat prof. dr. Delia Muntean, pe bună dreptate și în aplauzele celor prezenți, fiind o prezență activă în viața literară locală și națională, autoarea unor cărți valoroase de critică literară, doctor în filologie.

Premiul "Pentru întreaga carieră" a revenit doamnei prof. dr. Daniela Sitar Tăut, ”pentru contribuții deosebite în domeniul creației literare și pentru promovarea valorilor literare„ așa cum scrie pe diploma primită. Eseist, critic literar, doctor în filologie al Universității de Vest - Timișoara, doamna profesor Daniela Sitar Tăut este autoarea mai multor cărți din domeniul criticii și istoriei literare.

Felicitări premianților, felicitări organizatorilor, felicitări oficialităților care nu și-au întors spatele către cultura maramureșeană.

                                                                                                         GDL










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu