miercuri, 22 iunie 2022

David Popovici uimește din nou devenind dublu campion mondial la 100 și 200 metri liber


 Rezultat unic pentru natația românească. Înotătorul David Popovici (17 ani), a obținut miercuri, 22 iunie 2022,  cea de a doua medalie de aur la Mondialele de Natație de la Budapesta. După titlul câștigat la 200 metri liber, românul s-a impus categoric și în finala probei de 100 metri. În plus, el este și deținătorul recordurilor mondiale de juniori la ambele probe.

Mai mult, a devenit abia al doilea înotător din istorie, care reușește dubla, în cele două probe de liber, 100 și 200 metri.

Miercuri seara,  românul a început în modul său caracteristic, cu un timp de reacție mai slab, dar la capătul primei lungimi de bazin a întors al doilea. Pe a doua jumătate cursa a fost foarte strânsă, Popovici reușind să se impună pe ultimii 5 metri, ajungând la finiș cu timpul de 47.58 secunde.

Pe locul secund s-a clasat francezul Maxime Grousset, urmat de canadianul Joshua Liendo Edwards.

De la startul cursei a lipsit cel mai mare posibil rival al lui Popovici, americanul Caeleb Dressel, care a decis să se retragă de la mondiale, din motive de sănătate.

La interviul de la marginea bazinului, Popovici a spus în limba engleză: „Nu mă așteptam să câștig două medalii, dar am fost pozitiv tot timpul. Sunt mai mândru de ceea ce am realizat la 200 de metri. Acesta e doar începutul, mai am am un drum lung înainte.” El a completat în limba română: „Vă iubesc pe toți și vă mulțumesc că v-ați uitat.”

În semifinale, David Popovici a obținut cel mai bun timp, fiind înregistrat cu 47:13, un nou record mondial de juniori. Vechea performanță a românului era de 47:30 secunde, stabilită în 2021.

David Popovici uimea luni întreaga lume a natației, după ce se impunea cu un avans de mai bine de o secundă, 1:43.21, în finala probei de 200 de metri, de la Duna Arena, întrecându-l pe multiplul campion olimpic Tom Dean cu 1,77 secunde și stabilind un nou record de juniori.

Dinamovistul Popovici a devenit luni cel mai tânăr sportiv care câștigă titlul mondial la această probă, intrând direct pe locul 4 în topul celor mai rapizi înotători pe această distanță, după nume importante precum Paul Biedermann, Michael Phelps și Yannick Agnel.

 

Autor: Cristi SOMEŞAN

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu