luni, 15 iulie 2024

EURO 2024. Spania, câștigătoarea așteptată și... meritată!


Spania, principala favorită, a câştigat Campionatul European de fotbal, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după ce a învins Anglia în finală, cu scorul de 2-1 (0-0). Spaniolii au mai câştigat trofeul în 1964, 2008 şi 2012, iar aseară a devenit prima națională din istorie care reușește să ajungă la patru titluri.

După o primă repriză echilibrată, cu dominări succesive ale ambelor formații, dar fără niciun șut pe poartă, a doua parte a debut spectaculos, Spania reușind să deschidă scorul în minutul 46 când spectatorii nici măcar nu reușiseră să își reocupe locurile, prin Nico Williams, argintul viu al ibericilor.
În loc să fie 2-0 în minutele care au urmat după înscrierea golului, partida s-a reechilibrat și în minutul 73, „ghiuleaua” expediată de rezerva Cold Palmer, inspirat introdus în teren cu trei minute înainte, de la marginea careului s-a oprit în poarta lui Unai Simon.
S-a jucat apoi pe contre, fiecare echipă având ocazii suficiente pentru a prelua conducerea pe tabela de marcaj. Și, când toată lumea se gândea la cele două reprize de prelungiri, antrenorul spaniol l-a chemat pe căpitanul Morata pe banca de rezervă trimițându-l în teren pe Mikel Oyarzabal care, în minutul 87, s-a aruncat la sacrificiu la o minge centrată de Williams și a introdus balonul în poarta englezilor, aducând euforia în rândul privitorilor spanioli și tristețea peste chipurile englezilor.
O victorie absolut meritată a spaniolilor, un trofeu cucerit după un parcurs de excepție cu toate cele șapte partide disputate și câștigate, pe lista învinselor fiind pe rând Croația, Italia, Georgia, Germania, Franța și... Anglia.
Elevii lui Luis de la Fuente au reușit la EURO 2024 să doboare recordul de goluri marcate de o singură echipă la un turneu final de Campionat European (15 goluri).
Chiar dacă nu a strălucit în finala de aseară, spaniolul Lamine Yamal va rămâne pentru totdeauna în analele fotbalului și memoria iubitorilor acestei discipline, devenind cel mai tânăr jucător care a evoluat la EURO, în meciul cu Croaţia (3-0), la 16 ani şi 338 de zile, cel mai tânăr marcator într-o semifinală, 24 de zile mai târziu, iar duminică cel mai tânăr jucător care dispută şi câştigă o finală, la 17 ani şi o zi.
Anglia a pierdut a doua sa finală la rând, după ce în urmă cu trei ani, la Londra, era învinsă de Italia la loviturile de departajare. Gareth Southgate a devenit al treilea antrenor care atinge două finale de EURO, după germanii Helmut Schoen şi Berti Vogts.
Rodrigo a fost numit jucătorul turneului, Lamine Yamal a fost desemnat cel mai tânăr jucător al turneului iar Nico Williams a câștigat premiul pentru omul meciului în finală.

Grigore Ciascai



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu