marți, 16 iulie 2024

Trumpism teatral, America mai divizată ca niciodată

 


Evident știrea momentului este atentatul la viața lui Donald Trump. Care a ieșit din scenă teatral, cu sânge pe față, arătând pumnul mulțimii, ca gest de forță. Foarte bine ales momentul, extraordinar de rentabil pentru el, nu? Ne dați voie să avem suspiciunile noastre?

În politică, nimic nu este întâmplător, mai ales la acel nivel. Dar să lămurim în primul rând câteva lucruri. Donald n-a fost împușcat, a fost julit la ureche, aparent nu de glonț cât de un ciob sărit din ceva. Prost killer, clar a fost achiziționat de pe Temu sau Alibaba. Apoi, băiatul acela, evident împușcat pe loc de sniperii adevărați din Secret Service, avea 20 de ani și era republican de-al lui, înregistrat chiar ca republican. Acum, pot curge râuri de cerneală despre conspirații, idei trăsnite, ce e clar e că lui Trump i-a crescut steaua de numa’, e în “gașca select” a lui Kennedy, Lincoln, Garfield, McKinley, președinții americani împușcați sau răniți. Și vorbeam de ruși, cum nu prea le moare nici un președinte de bătrânețe. Țar, președinte. Cât despre conspirații, hai să ne gândim un pic, să punem logica la treabă. Cine ar avea cel mai mult de câștigat în urma împușcării vagi, razante, așa, à la Adiță Năstase? Păi Trump, republicanii, și nu în ultimul rând Rusia! Doar Trump promitea “pe canale” încetarea războiului în Ucraina, în condiții nu obligatoriu favorabile vecinilor noștri. La fel, amenința cu susținerea tot mai modestă a NATO, și asta de ani buni. Dacă faceți un desen, așa, copilăresc, gen două chenare/căsuțe cu cine are de câștigat și cine de pierdut, se limpezesc multe.

Evident că și hazardul are partea sa. Evident că putea să fie rătăcit acest tânăr. Doar nu prea credem noi în lupii singuratici justițiari, de când cu Lee Harvey Oswald. Sau Ali Agca, cel ce încercase asasinat la Papa Ioan Paul al doilea. I-auzi aici.

“Autoritățile americane au descoperit dispozitive explozive în mașina presupusului autor al atacului armat de la mitingul electoral de sâmbătă, în Butler, Pennsylvania”, a relatat Wall Street Journal.

Potrivit surselor citate, mașina în care se aflau dispozitivele explozive era parcată chiar lângă locul de desfășurare a mitingului la care Donald Trump se adresa mulțimii înainte de tentativa de asasinat la adresa sa. S-a mai auzit așa ceva? Lunetist care să aibă și explozivi în mașină, gata să arunce în aer și mașina? Cum așa? Să zicem că îți reușește atentatul, omori candidatul și mergi în mașină și…te arunci în aer? Zău? Fără să bei o șampanie, să te împăunezi pe TikTok înainte? Ce psihologie debilă de killer e asta? La un tânăr de 20 de ani? Hmmm…pute de suspect.

Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a atras atenția că “biroul federal a observat în social media o creștere a numărului de persoane care au încercat să imite sau să pozeze ca trăgătorul acum decedat”. Așa da, eventual asta aduce mai aproape de feelingul și de tonusul generației Y sau Alpha, nu? Cei cu tehnologia, nedezlipiți de telefon și de social media. Iar unul din generația noastră cu cheia-n gât, așa-zișii Generație X, pleca să bea o bere după, cu satisfacția lucrului bine făcut, nu se arunca în aer.

Și atunci? Păi și atunci avem mari- mari dubii în ce privește tentativa de asasinat la Donald Trump. Atât de tare de ne aduce cu al nostru Adrian Năstase ce s-a julit doar cu pușca de vânătoare, cu eșarfa de mătase trendy la gât, de ne ia cu fiori.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu