luni, 6 iunie 2022

La Festivalul Internațional Ecvestru Mireșu Mare au fost peste 400 de cai!

 


Motto: „"A călări un cal înseamnă a călări cerul."

Sâmbătă, 7 mai, a avut loc „Festivalul Internațional Ecvestru Mireșu Mare”,( probabil că era mai nimerit să se numească „Festivalul Internaţional de Cabaline” dar atunci nu suna atât de pompos, dar din DEX aflăm că „ecvestru” ţine de călăreț; (despre opere plastice) „reprezintă o persoană călare” iar la această primă ediţie s-au prezentat caii şi au avut loc concursuri de tracţiune, nicidecum vreun concurs de călărit. Revenind la acest inedit festival am remarcat participarea numeroasă, din toate colţurile ţării şi de peste hotare, că această grupare a iubitorilor de cabaline sunt nişte oameni speciali, care cheltuiesc mult pentru întreţinerea acestor exemplare minunate. Au fost prezenţi peste 400 de cai iar Mireşu Mare a fost bine reprezentat prin: prof. Bonte Gabriel, fraţii Micu Vlad şi Micu Ionuţ, toţi din Lucăceşti, Pop Marius cu fiul Ionuţ, Şteţiu Ioan, Fagi Daniel din Mireşu Mare,  Pop Ioan din Iadăra, Tinc Daniel din Dăneştii Chioarului ş.a.

În program au fost concursuri de excepție, concursuri de frumusețe ecvestră, de tracțiune simplă, de tracțiune dublă, probe speciale, iar publicul prezent a avut parte și de un program artistic susţinut de formaţia condusă de Năprădean Daniel, solistă Năprădean Andreea.

Primarul ing. Ioan Mătieş a fost mândru de lumea adunată acolo, de succesul manifestării încă de la prima ediţia şi a afirmat: ”Mulțumiri Asociației 𝐶𝑜𝑝𝑖𝑖 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑒𝑛𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖, domnului Pop Sorin Ioan „Şoricelul”, partenerilor și tuturor acelora care ne-au fost alături la organizarea evenimentului!”.

Locaţia a fost bine aleasă, pe pășunea dintre localitățile Iadăra și Tulgheș, la „un băţ” de drumul judeţean, ceea ce a făcut ca publicul să fie numeros, mai ceva ca la hramul unei mănăstiri.

Se ştie că aceste animale inteligente, misterioase, minunate, sunt un simbol al libertăţii şi puterii dar parcă văzându-i pe viu, sentimentul de admiraţie s-a amplificat. Proprietarii cailor, mândri de ce cresc şi îngrijesc, erau adevăraţi coboy ce aminteau de John Wayne sau Clint Eastwood.

Dale Carnegie afirma: „Aţi văzut vreodată un cal nefericit sau vreo pasăre deprimată? Unul din motivele pentru care păsările şi caii nu sunt nefericiţi este faptul că ei nu încearcă să impresioneze alte păsări sau alţi cai."

 Închei spunând că de abia aştept ediţia a II-a a acestui festival cabalin, unde frumuseţea cailor,  prietenia nesimulată a acestei tagme, voioşia celor prezenţi (după o perioadă de doi ani de pandemie), când ne-am reîntâlnit mulţi prieteni şi cunoştinţe din Codru sau Chioar, au fost ingredientele unei reuşite totale. Muzica populară şi bucatele alese au venit şi ele la pachet, cum se spune! Felicitări tuturor!

                                                                                    Dragoş Gelu, U.Z.P.R.







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu