joi, 2 iunie 2022

Ziua Eroilor sărbătorită la Mireşu Mare

 


În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată „cu fast religios, școlar, militar și național“, în Ziua Înălțării Domnului.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia - Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan, Irak şi Kosovo.

Astăzi, după slujba religioasă, preotul paroh ortodox Romulus Ioan Ciurdaş a ţinut o slujbă de pomenire a eroilor din comuna Mireşu Mare şi satele aparţinătoare, a celor care „s-au jertfit pe altarul iubirii de neam şi ţară, dedicându-se în modul suprem pentru libertatea noastră, independenţa şi suveranitatea României de azi” cum s-a exprimat Gheorghe Tînc, viceprimarul comunei, cel care a depus o jerbă de flori la Monumentul Eroilor din centrul comunei.

În cuvântul său, directorul Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare, prof. Dorel Merciu a spus că „jertfa eroilor trebuie să ne fie un exemplu, să încercăm să fim buni în tot ceea ce facem, să fim mândri că suntem români şi să nu-i uităm niciodată pe cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei strămoşeşti”.

A urmat un program artistic susţinut de elevii din ciclul gimnazial, pregătit de prof. Viuţa Ortensia Dorca, în care cântecele patriotice şi versurile lui Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, acad. Ioan Pop, Andrei Mureşanu, Radu Gyr au mers la sufletul celor prezenţi, care au lăcrimat la gândul că au bunici şi străbunici morţi pentru binele României.

Pentru mirişeni, eroii nu mor niciodată, ei trăiesc veşnic în sufletele şi rugăciunile noastre!

                                                                                                                      GDL

 


















Foto: GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu