marți, 16 iulie 2024

Viktor Orban, în război deschis cu UE după vizitele din Rusia și China?

Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția de șase luni a Ungariei la Consiliul UE, ca reacție la vizitele premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing, considerate provocatoare la adresa unității politice a Uniunii Europene.

„În contextul evenimentelor recente care marchează începutul președinției ungare, președinta Ursula von der Leyen a decis ca reprezentarea Comisiei Europene la reuniunile informale ale Consiliului să fie asigurată doar de înalți funcționari civili,” a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Eric Mamer, luni seară.

Frustrat de obstrucționarea de către Viktor Orban a politicii externe a UE, Bruxellesul ia în considerare măsuri fără precedent, inclusiv boicotarea summitului afacerilor externe planificat de Ungaria pentru luna viitoare. Această măsură a fost confirmată de Politico în ultimele zile, iar acum devine realitate.

„Vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc,” a adăugat Mamer, confirmând anularea evenimentului major care marchează începutul fiecărei președinții rotative.

Miniștrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene plănuiesc să sancționeze Ungaria prin organizarea propriului summit al afacerilor externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru evenimentul planificat de Viktor Orban. Ungaria intenționa să organizeze acest summit la Budapesta în perioada 28-29 august, văzut ca o oportunitate pentru Orban de a influența agenda de politică externă a UE și de a-i oferi ministrului său de Externe, Péter Szijjártó, o platformă proeminentă.

Cu toate acestea, după ce Orban a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și a efectuat vizite necoordonate cu ceilalți lideri ai UE la Vladimir Putin și Xi Jinping, mulți miniștri de Externe au căutat să evite implicarea într-un posibil spectacol de propagandă al lui Orban.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, va convoca miniștrii la un consiliu „formal” pentru afaceri externe, simultan cu summitul lui Orban, a relatat Politico.

Decizia Comisiei Europene, luată de Ursula von der Leyen, confirmă zvonurile: Bruxellesul nu va participa la cel mai înalt nivel la numeroasele evenimente organizate de Budapesta până la sfârșitul anului.

Întâlnirile ministeriale formale, care au loc la Bruxelles și Luxemburg, nu vor fi afectate, deoarece acestea nu depind de președinția rotativă. Vizita tradițională a Colegiului Comisarilor pentru a marca începutul unei noi președinții rotative nu va avea loc. Totuși, von der Leyen ar putea participa la summitul informal al liderilor UE programat pentru noiembrie la Budapesta.

Reacția Ungariei

Reacționând la această decizie, János Bóka, ministrul ungar pentru Afaceri UE, a declarat că președinția ungară rămâne „angajată într-o cooperare sinceră” pentru a aborda „provocările comune”.

Pe rețelele sociale, Bóka a subliniat: „UE este o organizație internațională constituită din statele sale membre. Comisia Europeană este o instituție a UE. Comisia Europeană nu poate selecta instituțiile și statele membre cu care dorește să coopereze. Sunt toate deciziile Comisiei acum bazate pe considerații politice?”

 

Sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu