marți, 21 iunie 2022

Câteva nedumeriri


 Ca orice băimărean, iubesc și eu acest  municipiu numit Baia Mare și cred că în  ziarul nostru ”Graiul Maramureșului”  și cu voia redactorilor ziarului, (de aceea îmi permit să-i iau de martori  ai acestor timpuri)  să  lase și ”cetățeanul”de rând să-și spună uneori ce părere are. 

    Sunt mulți și nu numai din HORECA, care se întreabă  de ce Baia Mare are  doar vizitatorii pe care-i are ?! 
    Cu permisiunea domniilor voastre aș îndrăzni a da  câteva sugestii:
  1.     Regele care a fost stăpânul orașului și doamna lui a cărei reședință a fost la Nr. 18 din Centrul Vechi, nu că omul care a ”liniștit” pentru 82 de ani pe turci, nu are nici o fotografie sau placă comemorativă, de statui poate își vor aminti alții...  Deci nu se știe că a fost un ION CORVIN DE HUNEDOARA, care a construit și ”TURNUL ȘTEFAN” și a fost reparat de fiul lui.  
  2.  Ne  lipsesc : Muzeul Mineritului, Muzeul sporturilor (oina - campion național, frații Viziru - tenis de câmp, frații Zavoda - fotbal, Demeca -antrenor de campioni la înot, Lascăr Pană, Ioan Băban  - handbal, sportivi ca Stelian Boariu la popice, Cristian Anghel, Daniel Mara la baschet, Maricel Voinea, Stamate tot handbal, Carmen Bunaciu înnotătoare, Viorel Mateianu, Adalbert Rozsnay, Ghergheli - fotbal,  și câți alții);
  3.  Muzeul învățământului și a culturii cu simbolizarea Cetății Municipiului. Creșterea și dezvoltarea economică. 
  4. Apoi traseul de vizitare a  Minei Săsar - Dealul Crucii de unde pe locul unde era o ”plută” care se poate reface ca să treacă o locomotivă  de mină ce ieșită din mina Dealul Crucii va face turul ce centură a fostei Cetăți băimărene.
   Sunt doar  niște sugestii cu ajutorul cărora vom avea turiștii pe care-i merităm. 
    
 Cu drag
 
Rocneanu G. Toma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu